Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 6 mars 2012

125 år i folknykterhetens tjänst


IOGT-NTO föreningen i Kramfors firade 125-årsjubileum. På Gretastorpet i Brunne hölls det på lördagen årsmöte, följt av festtal och samkväm, då man berättade ”gamla goda historier”. För underhållningen stod Sylvia Sandin och Gunnar Eklöf.

Föreningen Friskt mod bildades den 8 februari 1887 i Sandviken. Trots att de flesta medlemmar då var kvinnor dominerade männen på de ledande positionerna. I ett tidigt protokoll kan man läsa om val till en kommitté, där männen räknas upp med namn och titel, för att sedan avrunda: ”och samtliga till föreningen hörande fruntimmer”.

Medlemsutveckling har varit skiftande, efter motbokens avskaffande 1955 kom det en nedgång, och som minst var man tre medlemmar 1973.
– Numera har vi 57 medlemmar och en livaktig verksamhet, säger föreningens ordförande Sven-Åke Sjödin.

Åren från 70-talets mitt fram till omkring 1990 betraktas också som mycket framgångsrika för nykterhetsrörelsen, då alkoholkonsumtionen sjönk med 22 procent. Sedan har den gått upp med en topp år 2004, för att därefter stabiliseras, även om man inom IOGT-NTO givetvis anser att nivån är alldeles för hög, en uppfattning som man tror delas av många i Sverige.

– Det finns en nykter tanke kvar i folksjälen, säger Kjell-Ove Oscarsson, förbundets viceordförande från Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar