Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 1 februari 2010

Konsten brinner – eldskulpturtävling i Nordingrå
Den lilla pigga Järnsta kulturförening i Nordingrå fortsätter att bjuda på spännande kulturupplevelser av högsta kvalitet. På lördag kväll arrangerade man en eldskulpturtävling på Hållsjöns is.

Eld har haft en betydelsefull och oumbärlig roll i människans historia. Den har stått för värme, belysning, men också kommunikation, och just där har elden en förbindelse med konsten. Eldskulpturen skapar en estetisk upplevelse som förmedlar känslor och tankar.
- Att tävla i eldskulptur är både effektfullt och publikvänligt, sa Mikael Arvidsson, en av arrangörerna.

Två lag ställdes mot varandra. Hemmafärgerna representerades av Lag Nordingrå (även om en av deltagarna var från Ramvik), med det fantasifulla namnet ”Drutten och glödskalen”, och bestod av Petter Mozard, Tor Holmlund, Cecilia Germain och Ove Grandics.
De var debutanter i sammanhanget. Deras skulptur ”Shivas kretslopp” var den första de har byggd. Den skulle representera förhållandet mellan sanning och förändring.

- Vi ser möjligheterna, det ska bli spännande, sa Cecilia Germain.
För motståndet stod det rutinerade Lag Strängnäs, med namnet ”Svart själ”. Det var Sture Söberg, Lennart Ström och Bosse Lindholm, och de är svenska, nordiska och europeiska mästare i eldskulptur. De startade också eldskulpturförbundet 1993.

Deras konstverk hette ”Utmärkt”, och handlade om, ja, riktning.
Denna gång segrade den gedigna rutinen och erfarenheten överlägset över den entusiastiska men kanske inte tillräckligt genomarbetade nybörjarandan.

Tävlingen var en del av Järnsta Kulturförenings så kallade Midvinterhändelser. Prisutdelning i Vännersta följdes av ett musikprogram med Stefan Sundström.
Publicerat i Tidningen Ångermanland/Örnsköldsviks Allehanda 2010-02-01

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar