Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 4 februari 2010

Arma Lettland!


Det är ingen ände på det lettiska folkets olyckor. Finanskris, tillväxten rasar, arbetslösheten skenar. Just som alla trodde att det inte kan bli värre dyker Stockholm School of Economics in Riga upp som gubben ur lådan och meddelar att nu ska vi minsann lära letterna hur man bedriver rationell sjukvård efter svensk modell.


Lettland har 156 sjukhus för en befolkning på 2,3 miljoner. Det är ett arv från Sovjettiden, och då fattar man direkt att det kan inte vara bra.


- Man lägger in folk och låter dem ligga där, och det kostar fruktansvärt med pengar, säger Gunnar Ljungdahl från den ekonomiska skolan.


Att sjuka människor ska ligga på sjukhus är helt oförenligt med svenskt rationellt tänkande. Och att det kostar pengar, fruktansvärt med pengar, är totalt oacceptabelt.


Nej, nu ska letterna få lära sig hur man i ett rikt land minskar antalet sjukhusplatser till u-landsnivå, låter folk vänta absurt länge på vård, och hur man minskar vårdpersonal på det att de som är kvar får jobba häcken av sig utan att få något för det.

Sedan ska vi lära ut innebörden i rationella svenska begrepp, som till exempel ”dagoperation”. Det innebär helt enkelt att alla som överlever operationen får åka hem samma dag. Resten får stanna, vi är inte omänskliga!


Sist men inte minst ska letterna få lära sig hur man rationellt minskar antalet sjuka genom att tvinga cancerpatienter att söka jobb som inte finns. Och jag vill påpeka att det är faktiskt för deras eget bästa!

När höjningen av den lettiska vårdkvaliteten har nått rationell svensk nivå kan vi privatisera hela klabbet. Vårt stolta motto är ”Dyrt men dåligt”. Det ska ingraveras ovanför entrén på alla lettiska sjukhus som blir kvar.


Socialminister Göran Hägglund är tillfrågad, och då borde risken att projektet ska genomföras bedömas vara överhängande stor.


Publicerat i Flamman 2010-5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar