Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 18 februari 2010

Knapp seger ger hopp för Ukraina


KOMMENTAR

Presidentvalet innebär revansch och upprättelse för Viktor Janukovytj, som under valet 2004 utpekades som fuskare, Putins lakej, och anklagades för att ha förgiftat sin rival Jusjtjenko. Samtidigt är det med tanke på Ukraina katastrofala ekonomi anmärkningsvärt att den sittande premiärministern Tymosjenko ändå gör ett så starkt val.

Janukovytj har naturligtvis gynnats av att ha varit i opposition och slipper ta ansvar för den ekonomiska situationen. Trots den knappa vinsten tror bedömare att det kan vara möjligt för Janukovytj att skapa en större stabilitet i landet. Ukraina har starka ekonomiska band med Ryssland, och lösningen på landets problem är att vårda och fördjupa dem. Detsamma gäller den utrikespolitiska säkerhetssituationen.

Janukovytj säger sig för övrigt vara för ett ukrainskt medlemskap i EU. Han och Tymosjenko står inte för olika system, de representerar bara olika intressen.

Wall Street Journal skriver att Janukovytj har förvandlats till en modern och demokratisk politiker, som har förstått att i ett kapitalistiskt system innebär inte förlust av den politiska makten att man förlorar sin ekonomiska makt.


Publicerat i Flamman 2010-6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar