Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 13 augusti 2019

Historien i bilder berättar om ett kraftverk mitt i stan





Kraftverken präglar i hög grad bilden av Sollefteå kommun. Inte för inte kallar sig kommunen för "kraftfull". En central plats, inte bara geografiskt, intas av Sollefteåforsen. På Sollefteå kraftverk visas nu arkivbilder som aldrig visats tidigare – från bygget av ett kraftverk mitt i stan.

Det är ett stycke historia, både lokal och nationell, som har förevigats i några ögonblicksbilder. 18 svartvita foton och två i färg, visar de byggets historia från första början fram till den stolta stunden då det då supermoderna kontrollrummet förevisas av självmedvetna män i kostym.

Annars lyser finkläder med sin frånvaro. Vi ser arbetsklädda män, ibland med bar överkropp, som utför ett tungt och slitsamt arbete.

Inga kvinnor syns till, det här är männens värld, starkt präglad av traditionell, stereotyp manlighet som utstrålar uthållig styrka och ansvarsfull beslutsamhet.

Bilderna speglar också en tid av framtidstro, besjälad av teknikoptimism. Med hjälp av modern teknologi skulle samhället bli bättre för alla.

Nu är det inte hela sanningen som visas upp. Beslutet att bygga ett kraftverk mitt i stan väckte kraftiga protester från flera grupper. Det var fiskare, miljövänner och besöksnäringen.

Även åtskilliga Sollefteåbor fann det föga tilltalande med ett kraftverk så centralt i staden.

Men som så många gånger både tidigare och senare fick "framsteget" sista ordet.

Jag antar att Sollefteåborna har sedan dess vant sig, och ser kraftverket som ett självklart inslag i stadsbilden. Och så är man säkert tacksam för intäkterna som genereras av turbinerna i Sollefteåforsen.

Efter den 24 juni visas bildutställningen på kraftverket.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar