Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 11 augusti 2019

Det behövs krafttag inom kulturen – stor obalans trots att många deltar i kulturlivet





Myndigheten för kulturanalys har publicerat en ny rapport om våra kulturvanor. Som vanligt är det ömsom vin ömsom vatten (med eller utan alkoholfria alternativ).

Glädjande är att kulturdeltagandet i Sverige är fortsatt högt, mindre glädjande är att skillnaderna mellan olika grupper i samhället och olika delar av landet består.

För den som undrar vad vi ägnar oss åt:

"De vanligaste kulturaktiviteterna är att ha sett på film, läst bok, gått på bio, besökt historisk sevärdhet/byggnad, fotograferat/filmat, besökt naturreservat eller gått på museum. Ser man i stället på regelbundna (minst en gång i månaden) aktiviteter är de vanligaste; sett på film, läst bok, fotograferat/filmat eller sysslat med handarbete/hantverk."

Allt gnäll, alarmism och det-var-bättre-förr-kverulans till trots är våra kulturvanor ganska stabila. 

Läsa böcker är tämligen oförändrat, det stämmer inte att ingen läser böcker längre, som en del hävdar, uppenbarligen utan något som helst stöd i empirin.

Vissa kulturaktiviteter ökar något, som till exempel att gå på bio - biografdöden, någon? - medan andra minskar sakta, dit hör (tyvärr) teaterbesök.

So far so good. Dessvärre är stabiliteten inte enbart av godo. Skillnader i kulturdeltagande består och verkar lika orubbliga som urberget.

Läs hela texten i Allehanda.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar