Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 30 mars 2012

Händels Messias uppförs i Kramfors


Det anses av många som världens förnämsta musikverk. Genom ett unikt samarbete ska Händels ”Messias” uppföras på två ställen i Kramfors.
- Det har varit min dröm ända sedan jag studerade musik att få framföra detta verk, säger Anna Larsson , organist i Gudmundrå kyrka.

De två konserterna är resultatet av ett samarbetsprojekt mellan Svenska Kyrkan, Scenkonstbolaget och Körakademin. Projektet har pågått i ett helt år, och man har repeterat flitigt under hela hösten och vintern.

Inte mindre än fyra körer är inblandade: de tre kyrkokörerna från Nordingrå, Bjärtrå och Gudmundrå, och den för tillfället speciellt sammansatta Cantatekören. Den sistnämnda består av musiklärare och kantorer, eller med andra ord av personer som är särskilt duktiga på att läsa noter. Solister blir Anna Larsson, sopran, Lena Bagge Lindström, alt, Hans Olov Furberg, tenor, och Klas Norberg, bas.
För musiken står Nordiska Kammarorkestern med Jonas Nyström som dirigent.
Det är ett mycket stort arrangemang, i orkestern ingår närmare 20 musiker, och i kören finns drygt 50 personer.

Händels Messias består av tre delar. Den första sattes upp för två år sedan, och då var det
Gudmundrå kyrkokör och Svanökören plus en mindre ensemble.
- Nu är det en annan konstellation. Man samarbetar med dem som hoppar på tåget så att säga. Det är en fantastisk musik och vi har fantastiskt roligt när vi övar, säger Anna Larsson.

Nu ska del två och tre framföras, dock inte alla satser, det skulle man helt enkelt inte orka. Hela föreställningen tar två timmar, och det blir en paus för att inte ensemblen och publiken skulle bli alldeles utmattade.

De flesta har säkert någon gång hört den pampiga Halleluja-kören, som är oratoriets höjdpunkt. Nu kan dessa underbara toner avnjutas på lördag i Gudmundrå kyrka och i Nordingrå kyrka på söndag. Båda föreställningarna börjar klockan 18.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar