Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 20 april 2011

Skoningslöst om ett rasistiskt klassamhälle


ROMAN
I den fallande snön
Caryl Phillips
Övers: Hans Berggren
W & W, 2011

Människor söker förbättra sin lott, och det blir inte alltid som de har tänkt sig. Varje år har det sedan decennier strömmat in människor till England, framför allt från forna brittiska kolonier, i jakt på ett bättre liv. Författaren Caryl Phillips är född på Saint Kitts i Västindien, och hans författarskap behandlar teman som ras, kön och klass. I den senaste romanen ”I den fallande snön” rör det sig mest om ras.

Huvudpersonen Keith är en svart man med rötter i Västindien, medelålders, välutbildad socialarbetare i mellanchefsposition, som givetvis arbetar med ras- och integrationsfrågor, medelklass med radhus och anlag för raskonspirationsteorier.

Hans tonårsson, vars mamma är vit engelska och som kallas ”halvblod” av sina egna morföräldrar, är upprorisk, vilket är inte alldeles oväntat. Värre är at han föredrar att umgås med enbart andra svarta ungdomar och tar avstånd från faderns hela medelklassiga kultur och bildning.

Sonens problem tvingar fram en självrannsakan hos Keith. När det sedan inträffar en djupgående kris i hans liv, både på det personliga och på det yrkesmässiga planet, tvingas han att konfrontera sitt förflutna. Det sker genom mötet med hans åldrande far, med vilken han har haft dålig och sporadisk kontakt.

Faderns berättelse om hopplösheten som han flydde från, alla de förhoppningar som han hade för sin tillvaro i England, och om hur dessa obarmhärtigt kom på skam, blir till en skoningslös anklagelse mot ett rasistiskt klassamhälle.

Monologformen som han använder sig av är kanske inte det optimala litterära greppet, och det är inte heller helt fritt från klichéer, men Phillips är en alldeles för god berättare och säker stilist för att det ska gå helt fel.

”I den fallande snön” är ännu en fullträff från Caryl Phillips.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar