torsdag 7 april 2011
Regeringen satsar på tidiga elitklasser
Elitklasser på högstadiet kommer att införas höstterminen 2012, enligt ett regeringsbeslut. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har sedan länge velat ha ”spetsutbildningar” på högstadiet, med ett antagningssystem baserad på kunskapstester. Tidigare har skollagen satt stopp för det, men den nya lagen, som träder i kraft den 1 juli, gör det däremot möjligt.
Om det finns särskilda skäl, och Skolinspektionen ger sitt godkännande, kan sådana tester användas redan från årskurs fyra.
– Alla elever i skolan, även de allra mest studiebegåvade, har rätt att få utvecklas och lära sig mer. Det har i decennier funnits en socialdemokratisk jantelag i svenskt skolväsende, som dragit en våt filt över den här typen av initiativ. Det är dags att bryta med det, säger Jan Björklund, enligt svd.se.
Björklund hoppas att satsningarna på elitklasser ska vara permanenta. Socialdemokraterna är emellertid mycket kritiska. Den utbildningspolitiske talesmannen Mikael Damberg anser att det är ”fel väg” att börja sortera elever så tidigt som på högstadiet, och han befarar att utslagningen och segregeringen, som redan är ett stort problem inom skolan, kommer att öka ytterligare.
Vänsterpartiet har tidigare tagit kraftigt avstånd från satsningen på elitklasser.
Miljöpartiet ställer sig avvaktande.
- Spetsklasser är inte lösningen för att höja ett sjunkande medelvärde i matematik i den svenska skolan. Svenska elever blir inte bättre i matte av att det finns en spetsklass för några få som är extra talangfulla, säger partiets talesman Jabar Amin.
Trots det är MP inte helt avvisande, men man vill först utvärdera försöket, innan det permanentas.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar