måndag 25 april 2011
Mellan förtryck och uppror
ROMAN
Indignation
Philip Roth
Övers: Nancy Westman
Bonniers, 2011
Det sägs att författare egentligen skriver samma bok om och om igen. Det är ett påstående som stämmer mycket väl in på den ständige Nobelpriskandidaten Philip Roth. Det började en gång i tiden med några romaner om en ung man på väg ut i livet, och fortsatte sedan med en bred målning av det moderna amerikanska samhället.
I den senaste romanen på svenska förenar han de två teman. Men Roth förmår alltid att överraska, och den unge judiske mannen som är bokens huvudperson plågas denna gång inte av den annars klassiska judiska mamman, utan av en hysteriskt överbeskyddande fader. Den förvirrade Oidipus flyr fältet, och lämnar det välbekanta New Jersey för ett collage mitt ute på landsbygden i Ohio, antagligen ett slags symbol för den tysta majoritetens Amerika.
Vår huvudperson må vara en odrägligt egocentrisk och halsstarrig besserwisser – vilken ung man är inte det? – men han möts av ett rigid och intolerant system, som under ett sken av tillmötesgående präglas av dubbelmoral, bigotteri, etnisk och annan diskriminering.
Den hänsynslöst blodiga slakt som samtidigt pågår i Korea är bara en logisk förlängning av allt det som den tidens USA står för.
En ny era kan vagt skönjas, symboliserad av snabbköp och sekularisering, och en ansats till ungdomsrevolt, men än så länge kvävs den utvecklingen i sin linda, och det tar en ände med förskräckelse, både på det individuella och på det samhälliga planet.
Litteraturens styrka är att också de döda kan tala.
Roth har ett otroligt effektivt sätt att berätta, hans text är sprängfylld av fakta och information, och genom ett enskilt öde kan han skildra ett helt samhälle under en viss epok, i det fallet USA under det begynnande 50-talet.
Och nej, det var inte bättre förr. Roths roman är en knivskarp anklagelse mot ett själlöst samhällssystem, samtidigt som det pekar hän mot 60-talets uppror och frigörelse.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar