Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 16 april 2011

Ett sovjetiskt Panta rei


ROMAN
Allting flyter
Vasilij Grossman
Övers: Lars Erik Blomqvist
Historiska Media, 2010

Den ryske författaren Vasilij Grossman är mest känd för sitt monumentala verk ”Liv och öde”. I början av 60-talet skrev han romanen ”Allting flyter”, den kom ut på svenska första gången 1977, och finns nu i nyutgåva.

Det är historien om Ivan, detta det mest typiska av alla typiska ryska namn, som i någon gång efter 20:e partikongressen 1956 och det så kallade tövädret kommer ut från Gulag, efter närmare 30 år som oppositionell lägerfånge. Han möter människor som förrådde honom genom falska och påhittade angivelser, andra som valde att titta bort och låtsas som ingenting, än andra som försökte uppträda rakryggat men skrämdes till tystnad. Upp rullas Stalintidens absurda tillvaro med hänsynslös och totalt godtycklig terror som drabbade blint. Men Ivan Grigorjevitj är alltför luttrad, han har sett och upplevt alltför mycket för att sätta sig till doms över någon. Det var själva systemet som korrumperade människorna, och gjorda alla till medskyldiga till avskyvärda brott i en högre saks tjänst.

Romanen är litterärt sett inte helt lyckad, den urartar till en filosofiskt traktat, och stundtals rent av en regelrätt predikan, om varför det gick så, varför revolutionens löfte sveks så grundligt. Det är en fråga som också återspeglar Grossmans egen personliga utveckling, från hängiven kommunist till skeptiker i samhällsmarginalen.

Även om ”Allting flyter” haltar som roman är den en viktig vittnesbörd från en grym tid, med skakande skildringar av kollektiviseringen 1929 och den påföljande svälten. Det är också en anklagelseakt mot ett omänskligt system. Boken utmynnar i en kompromisslös hyllning till friheten och en kraftfull humanism.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar