Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 12 januari 2024

Med lågmäld empati om skamliga familjehemligheter

 



De dödas bok
Edwidge Danticat
Övers: Birgitta Wallin
Karavan Novell, 2023

En diktatur är så mycket mer än bara en diktator (eller flera). Systemet upprätthålls av en väldig armé av medarbetare på flera nivåer. De arbetar för diktaturen av olika skäl. Av övertygelse, opportunism, ekonomisk vinning, rädsla eller bara enfald.

En del utför diktaturens smutsiga jobb, övervakning, spioneri, fängslande och tortyr.

Det händer att dessa inblandade i det vidriga hantverket slutar med sitt värv. Systemet förändras, de får sparken, men i sällsynta fall även att de får samvetskval och vänder sig bort från sin brottsliga hantering.

Vid systemskifte eller då de hamnar i exil brukar de gamla torterarna hålla tyst om sitt förflutna. Det är förståeligt. Men om det är relativt enkelt att hålla masken inför främlingar är det desto svårare då det kommer till ens nära och kära. Om inte annat för att de anar sig till att något inte står rätt till, att det döljs skamliga familjehemligheter.

Det gäller inte minst i relationen förälder-barn.

Och vad händer då en älskad far (eller annan nära släkting) bryter tystnadens tabu och berättar öppet om sitt förflutna i ondskans tjänst?

Om det har den haitisk-amerikanska författaren Edwidge Danticat skrivit en novell som belyser den svåra problematiken med en lågmäld empati som imponerar. Den ger visserligen inga svar, men väcker många tankar till liv. Som bra litteratur alltid gör.

För den som vill fördjupa sig i hennes författarskap, och jag kan försäkra att det är värt besväret, inget besvär alls! finns flera böcker av henne på svenska: ”Magiska länkar”, ”Att skörda ben” och ”Claire, som havets ljus”.

Novellen ”De dödas bok” är utgiven av tidskriften Karavan. Titeln syftar på en egyptisk begravningsbok som användes vid begravningar under farao-tiden i antikens Egypten. Den ska ha använts som en instruktionsbok inför livet efter detta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar