Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 4 januari 2024

En idealist på kollisionskurs med stormakter och storbolag

 



”Hammarskjöld” är en berättelse om en man och hans öde. Vi kommer aldrig riktigt nära människan Dag Hammarskjöld men lär känna desto bättre hans öde. Och det är tätt förknippat med 60-talets avkolonisering och stormakternas politik i dess kölvatten.

Dag Hammarskjöld var en mycket sluten person, utåt är han FN:s generalsekreterare och enbart det. Han tycks vara mycket mån om sin integritet, men hans tillknäppthet verkar vara lika mycket ett utmärkande karaktärsdrag.

Sprickor anas, men aldrig tillräckligt vida för att släppa in ljus som kunde visa något av Hammarskjölds inre. Det närmaste vi kommer den private Hammarskjöld är hans poesi, men även den talar mest om plikt och öde.

Mikael Persbrandt är lysande i rollen som Dag Hammarskjöld, det är han som bär upp hela berättelsen med sitt försiktigt vänliga med samtidigt stela uppträdanden, nästan helt utan åthävor eller yttre reaktioner – som när som på ett och annat återhållsamt leende.

Han förblir en främling, och det är nog också regissörens avsikt.

Desto mer upplysande är filmens politiska budskap. Man visar med all önskvärd tydlighet hur de forna kolonialmakterna slog vakt om sina ekonomiska intressen i samband med avkoloniseringen på 50- och 60-talen, och hur storbolagen med hjälp av korrupta lokala eliter och maktgalna despoter, och förstås lite stöd från CIA och brittiska utrikesdepartementet, behöll kontrollen över viktiga naturtillgångar och strategiska metaller. Alla som hade minsta invändning mot roffarpolitiken stämplades som kommunister.

Till priset av underutveckling, ständiga inbördeskrig, fattigdom, våld och misär i länder med enorm utvecklingspotential. Det främsta exemplet är just Kongo som blev Dag Hammarskjölds öde. Hans ädla men så totalt världsfrånvända budskap till stormakterna att bortse från sina egna intressen och istället slå vakt och det som är rätt och riktigt kunde inte annat än klinga ohört.

Dessvärre är det inte något annorlunda idag.

 

Hammarskjöld
Regi: Per Fly
Manus: Ulf Ryberg och Per Fly
Distribution. Nordisk film
Medverkande: Mikael Persbrandt, Francis Chouler, Cian Barry, Sara Soulié, Thure Lindhardt, Colin Salmon, Hakeem Kae-Kazim, Edvin Endre, Mattias Nordkvist, Sanna Sundqvist, Sven Ahlström, Caspar Phillipson, med flera


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar