Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 25 november 2020

Kunglig akademi fyller 250 år – Fredrik Högberg från Nyland skriver jubileumsmusiken



Nästa år fyller Kungliga Musikaliska Akademien 250 år. Som en gåva med anledning av jubileet har den betydelsefulla Inge och Einar Rosenborgs Stiftelse för svensk musik (huvudägare till Gehrmans Musikförlag) skänkt ett musikverk till Akademien. Uppdraget att komponera musiken gick till Fredrik Högberg i Tingshuset i Nyland.

Kungliga Musikaliska Akademien grundades 1771 av Gustav III. Dess historia kantas till skillnad från andra akademiska institutioner inte av några skandaler, däremot kan man ståta med att genom åren ha en lång rad berömdheter bland sina ledamöter. Och lika många har fått stå utanför.

Beethoven valdes in 1822, efter att först ha röstats bort 1815. Clara Schumann var ledamot, men inte hennes man Robert. Antonio Salieri var medlem, men inte Mozart, som ansågs för populär och lättviktig. Stravinskij och Schönberg valdes in 1951. Numera är både folk- och jazzmusiker representerade.

Idag består Akademien av 170 svenska ledamöter och 60 utländska. Institutionen är internationellt uppmärksammad som en av de äldsta fortfarande verksamma musikakademierna.

- Det är en stor ära, mycket hedersamt, att ha fått det här uppdraget, säger Fredrik.


Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar