Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 19 november 2020

Birger Norman-pjäs sätts upp på Svanö – skarp kritik mot socialdemokratin



År 1967 skrev Birger Norman pjäsen ”De röda vantarna” för det legendariska skådespelarparet Marie-Ann Condé och Rolf Tourd. Den uruppfördes på Medelpads Socialdemokratiska Kvinnodistrikts 50-årskonferens. Nu repeteras samma pjäs för fullt på Svanö Folkets hus, två föreställningar ska spelas i slutet av november, förhoppningsvis flera till våren.

Birger Norman hade ett synnerligen komplicerat förhållande till socialdemokratin, han var förvisso lojal till partiet, men var samtidigt en skarp kritiker av det, inte minst i sin litterära produktion. I ”De röda vantarna” kommer kritiken till ett fullödigt uttryck, på ett närmast övertydligt sätt.

Tanken bakom pjäsen är att låta kvinnornas kritiska röster komma till tals, men det blir så mycket mer.

Partiet representeras på scen av Funktionären, Ombudsmannen, den lilla lokala Pampen. Iklädd den obligatoriska partimunderingen, trasslar han in sig i sin egen byråkratsvenska, han vill så väl, men folk måste förstå att det tar tid, men måste ha lite sikt och perspektiv, framför allt måste man formulera sig korrekt.

Han speglar sig oroligt i porträttet av Per Albin Hansson, som dominerar den enkla men uttrycksfulla scenografin, han känner sig missförstådd, och allt mer ensam.


Läs hela texten i Allehanda.se



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar