Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 9 juni 2009

Israel stänger palestinsk litteraturfestival

Israeliska soldater hindrade öppnandet av en litteraturfestival på Palestinska Nationalteatern i östra Jerusalem.

Litteraturfestivalen, som hade stöd av British Council och Unesco, hade samlat många författare från hela världen, bland annat svenske deckarkungen Henning Mankell.

Soldaterna hade med sig ett brev från inrikesministern som hävdade att festivalen inte fick hållas eftersom den var en politisk aktivitet med förbindelse med den palestinska myndigheten, vilket är förbjudet i Jerusalem.
Invigningen skedde ändå i mindre skala på Franska Kulturcentret.

Litteraturfestivalen pågick under veckan med evenemang på Västbanken, och avslutades i Jerusalem, med ett nytt israeliskt ingripande.
Israel har konsekvent hindrat alla palestinska politiska aktiviteter i Jerusalem, men har på senare tid också ingripit mot kulturevenemang. Det sker samtidigt som allt fler palestinska hus i Jerusalem rivs, och bosättningarna runt om staden expanderar.

Ökad diskriminering

Enligt en rapport nyligen från Världsbanken tar israeler i anspråk 80 procent av Västbankens vattenresurser. Den genomsnittliga vattenförbrukningen för en israel är 240 kubikmeter, medan den för palestinier ligger på 75 kubikmeter. På vissa ställen på Västbanken får palestinier klara sig på så lite som 10-15 liter.

Stor uppmärksamhet har också väckts kring de två israeliska lagförslag som har lagts fram nyligen, ett om att landets arabiska befolkning ska förklara sin lojalitet mot Israel som ”judisk stat”, i annat fall berövas man id-handlingar, som behövs bland annat för körkort och bankkonto, och ett annat som skulle förbjuda att kalla Israels självständighetsdag för al-Nakba, katastrofen.

Publicerad i Flamman 2009-22

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar