Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 9 juni 2009

Succé för Konstrundan i Nordingrå

Konstrundan i Nordingrå under helgen överträffade alla förväntningar. Hundratals besökare från hela länet hade i gassande solsken sökt sig till hjärtat av Höga Kusten. Turistbussar blockerade småvägarna, och det var trafikstockning utanför alla ställen där konst av alla de slag fanns att beskåda.

Konstnärsparet Annikka och Mikael Arvidsson i Mäland hade under lördagen räknat till nästan hundra personer.

– Många passar på när de kommer ut till sina sommarstugor, gissade Mikael.

Han var mycket nöjd med helgen, och var helt övertygad om att Konstrundan kommer att bli en permanent tradition.

Samma tongångar hördes från Christer Karlstedt som ställde ut på Järnsta kulturcafé. Han hade haft närmare 150 besökare under lördagen, och trodde på lika många på söndag. Också de flesta av dem som kom till Järnsta var människor från närområdet. Många tog säkert tillfället i akt att dricka en kopp kaffe eller något svalkande. Christer tror mycket på att bredda Konstrundans koncept:

– Vi borde ha författare och uppläsningar, gärna musik och teater också.

Dag Wallin i Salsåker var inne på liknande tankegångar. Han tror på ett koncept som är inkluderande istället för exkluderande, och där många olika kulturformer kan komma till uttryck.

– Mitt ideal är Moderna Museet under Pontus Hulténs tid, säger Dag.

För honom handlar det om mer än konst och kultur. Det gäller lika mycket att lyfta fram Nordingrå som en fantastisk bygd, en guldgruva, som Dag anser utnyttjas alldeles för dåligt.

Örjan Östlund som kamperade under helgen i sin ateljé med konstnärskompisen Jeff Lindahl från Nyland ser Konstrundan som ett sätt att anknyta till en stark konsttradition som har funnits länge i bygden.

– Det börjar redan med Helmer Osslund, säger Örjan, och det gäller för oss att förvalta och utveckla den traditionen.

Han påpekar att Kramfors en gång i tiden, under 50- och 60-talen, var stort på konst. Tillsammans kan vi återupprätta den storheten, avslutar Örjan.

Det råder ingen tvekan om att med Konstrundan är man på god väg.

Publicerad i Allehanda media den 1 juni 2009

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar