Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 23 oktober 2019

När hösten är dyster – hitta ljuset i musiken: Storpublik på Kammarmusikfestivalens jubileum




Än en gång gästades Härnösand av Kammarmusikfestivalen. Helgens dystra höstdagar förgylldes av härlig klassisk musik framförd av unga, lovande musiker från Sveriges Kammarsolister.

Som vanligt höll festivalen på i dagarna tre. Öppningskonserten i Domkyrkan på fredag bjöd på några av kammarmusikhistoriens riktiga klassiker. Bland annat spelade man Mozarts pianokvartett i g-moll, ett av få verk som Mozart komponerade i moll.

På programmet stod också César Francks älskade violinsonat, framförd av cellisten Josef Alin.

Ett mycket uppskattat inslag i Kammarmusikfestivalen är sedan några år tillbaka lördagens folkmusikkonsert på Sambiblioteket. Festivalens stråkkvartett tolkar nordisk folkmusik i egna varsamma arrangemang.

Det blir ett spännande möte mellan folkmusikens lekfulla improvisation och den klassiska musikens djupa klangvariation. Samtidigt framhävs det nära släktskapet inom musikfamiljen, det är inte bara romantikens musik som har sitt ursprung i folkmusikens toner.

Söndagens avslutande konsert på Murberget arrangerades i samarbete med Litteraturfestivalen. Det lockade en riktig storpublik, och en del säkerligen för att de redan var på plats. Flera sådana samarbeten inom kulturkretsen är välkomna!

Läs hela texten i Allehanda.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar