Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 22 oktober 2019

Känner du till en av våra största? I dag skulle Nobelpristagaren ha fyllt 100 år





Den 22 oktober är det 100 år sedan Doris Lessing föddes. Hon räknas till samtidens största författare, och fick Nobelpriset 2007.

Lessing föddes av brittiska föräldrar i Persien, nuvarande Iran, familjen flyttade några år senare till Sydrhodesia, numera Zimbabwe, och 1949 kom hon till London där hon året därpå publicerade sin debutbok ”The Grass is singing (på svenska ”Gräset sjunger” 1951).

Då hade hon varit involverad i den kommunistiska rörelsen sedan 1943. Romanen kritiserar starkt det brittiska koloniala väldet i Afrika. I sviten ”The Children of Violence” (”Våldets barn”) som börjar med ”Flickan Martha” och avslutas med ”Staden med fyra portar” skildrar en ung kvinnas väg till kommunism och politisk mognad, och bakgrunden utgörs av en marxistisk analys och kritik av det engelska samhället under 1950-talet.

Romansviten är starkt självbiografisk, och har i mångt och mycket karaktären av idéromaner.

Mellan 1945–49 var hon gift med Gottfried Lessing, en tysk-judisk flykting undan nazismen, som sedermera blev östtysk politiker och diplomat. Han var morbror åt Gregor Gysi, en reformpolitiker i Östtyskland och numera en av ledarna för det tyska vänsterpartiet Die Linke. (Jag har inte lyckats utröna om Gottfried var släkt med Gotthold Ephraim, men det är föga troligt.)

Läs hela texten i Allehanda.se



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar