Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 11 oktober 2019

En cykeltur till BB och en brokatastrof – Karin Wiklund återvänder till sin barndoms Ångermanland: "Värmer hjärtat"





En ordnad reträtt till mitt Ådalen och mitt Nolaskogs
Karin Wiklund text
Klara Genlund bilder
Eget förlag

Karin Wiklund är en drygt 80-årig civilekonom, född i Lugnvik i Ådalen, flyttade i unga år till Billsta, Nolaskogs. Efter studentexamen gjorde hon som så många andra ungdomar med drömmar om den stora världen och flyttade till Stockholm. Hon har förblivit huvudstaden trogen, men återvänder nu i bokform till sin barndoms Ångermanland.

Redan i den inledande berättelsen om när Karin Wiklund kom till världen tecknas en fond som bestämmer hela utgångspunkten för hennes historia. Föräldrarna bor i en undantagsstuga, Karins höggravida mamma är med cykel på väg till sjukstugan i Frånö, och väl på plats där lyssnar hon på radio mellan värkarna.

Skickligt väver Karin Wiklund samman sin egen och sin familjs historia med skeenden i Sverige och världen. Ådalen 31, Sandöbroraset, AK-arbeten, världskrigen, sågverksepoken, allt passerar revy med ett självklart deltagande av släktens medlemmar.

Det är en kalejdoskopisk berättelse, där Karin Wiklund vrider minnenas tittskåp och plockar fram de mönster som är mest angelägna för henne.

Läs hela texten i Allehanda.se



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar