Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 3 oktober 2024

Ornitologen i Auschwitz

 



Vad har nazism och ornitologi gemensamt? Ingenting naturligtvis. Och ändå är det en sanning med en viss modifikation. I likhet med stora delar av det tyska vetenskapssamfundet var ornitologerna i Tyskland djupt insyltade med nazismen under 30- och 40-talen. En av dem var Günther Niethammer, en framstående tysk ornitolog, vars fascinerande levnadsbana skildras av de två polska journalisterna Beata Dżon-Ozimek i Michał Olszewski i boken ”Fåglarna skriker oavbrutet” (”Ptaki krzyczą nieustannie”, 2023).

Günther Niethammer föds 1908 i en mindre ort i Sachsen i en välbärgad familj som äger ett stort pappersbruk. Familjen bekänner sig till konservatism, patriotism, monarkism, har stolta militära traditioner, har svårt att acceptera nederlaget i första världskriget, och är ivriga motståndare till Versaillesfredens förödmjukande villkor. Alla familjemedlemmar är praktiserande protestanter.

Rasism och antisemitism är självklara beståndsdelar i deras världsåskådning.

Günther var yngst i en syskonskara om åtta, och hade därför ingen framtid inom familjeföretaget. Han studerade zoologi vid det anrika universitetet i Tübingen, där han disputerade för doktorsgrad 1932.

Hans tre bröder är redan medlemmar i NSDAP, och året därpå går de två äldsta bröderna med i SA, medan den tredje brodern Horst tillhör SS. Günther är sist ut av familjen att bli medlem i nazistpartiet, det sker först 1937.

/../

Läs hela texten (ej betalvägg) i Dixikon


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar