Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 4 juli 2023

Får man kränka religiösa känslor?

 


Debatten efter den senaste Koranbränningen har tagit ny fart och allt fler röster vill se ett förbud. Man hänvisar gärna till andra länder som har ett sådant, bland annat Finland där det finns en lag om trosfrid. Även Sverige hade en sådan lag men den avskaffades på 1960-talet.

Ett annat land som har en lag mot kränkning av religiösa känslor är Polen. Lagen har kommit till användning vid ett flertal tillfällen, med olika utfall.

Dorota Rabczewska, mer känd under artistnamnet Doda (eller Doda Elektroda), är en mycket populär rocksångerska. Under en intervju 2009 sa hon att hon tror mer på dinosaurier än på Bibeln, ”eftersom det är svårt att tro på något, som skrevs ner av någon som var packad på vin och någon som hade rökt på några örter”, onekligen ett ganska vanvördigt sätt att beskriva evangelisterna.

Doda anmäldes för brott mot artikel 196 i den polska brottsbalken om kränkning av religiösa känslor, som kan ge upp till två års fängelse. Artikeln avser ”Den som kränker andra personers religiösa känslor, genom att offentligt skymfa religiösa kultföremål eller platser avsedda för offentligt utövande av religiösa riter”.

Dodas försvarare yrkade på frigivning, med hänvisning till den grundlagsstadgade yttrandefriheten. Tingsrätten valde dock att döma Doda till böter på 5000 polska zloty (ungefär 12 000–13 000 svenska kronor). Enligt domen var Dodas uttalande ”objektivt kränkande”, och hennes avsikt var att ”håna och kränka”.

Doda överklagade till högre instans, men den fastställde domen. Doda har överklagat till Europadomstolen som i sin dom konstaterade att polska staten har kränkt Europakonventionen om mänskliga rättigheter..



Rättsprocessen mot den polska konstnärinnan Dorota Nieznalska har pågått sedan 2003. På ett galleri i Gdansk ställde hon ut en installation, kallad "Passion", föreställande en erigerad penis som växer fram från ett kors, och bredvid visades en film från en styrketräningslokal. Konstverkets uttryck för protest mot kyrkans patriarkala förtryck var uppenbart.

Nieznalskas konstverk är ett förtvivlat skrik av protest mot förtryck i ett samhälle där kyrkans makt växer, klerikalismen tilltar, och katolicismen är en statsreligion i allt utom det rent formella.

Efter en farsartad anmälan från personer som inte ens hade sett installationen, åtalades Nieznalska för "sårande av religiösa känslor", något som faller under brottsbalken i Polen, och dömdes i lägsta instans till sex månaders samhällstjänst, och att betala rättegångskostnader. Hon friades i högre instans, och rättsmaskineriet mal vidare fram till 2010 då hon äntligen friades helt.



2008 åtalades black metal-artisten Adam Darski ”Nergal” för att ha rivit sönder en Bibel under en konsert, men han friades efter flera rättegångar.

Det finns ett starkt motstånd i Polen mot lagen om kränkning av religiösa känslor. Flera ledande personligheter från politikens och kulturens värld har uttalat sig kritiskt om domen, och krävt lagens avskaffande.

Lite märkligt att Sverige verkar gå åt andra hållet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar