Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 21 september 2022

Theo vann vistelse i Höga Kusten: ”Att fota är att måla med ljus”

 


Med ett års eftersläpning kunde 2020-års Höga kusten-stipendiat Theo Elias Lundgren äntligen ha sin utställning på konsthallen i Kramfors. Utställningen är resultatet av konstnärens två veckor långa vistelse i Höga kusten, något som också, förutom kontantbidraget på 10 000 kronor, ingår i själva stipendiet. Utställningen har rubriken ”Dodge and burn”, ett uttryck med en spännande dubbelmening.

”Dodge and burn” är en fotografisk term, på svenska säger man pjatta och efterbelysa, och beskriver ett moment under arbetet i mörkrummet med framställning av analoga fotografiska kopior. Utan att gå djupare in på teknikaliteter kan man sammanfatta momentet som ett sätt att styra exponeringen så att vissa delar av bilden blir ljusare, medan andra görs mörkare.

Det är också väldigt tydligt att Theo Elias fokuserar mycket på bearbetning. Fotografiet är för honom inte något som tillkommer i själva fotograferingsögonblicket, utan är resultatet av en lång – och långsam – process, där efterbehandlingen i mörkrummet är minst lika viktig.

Det märks också i Theo Elias foton, där ett mycket medvetet och minutiöst arbete med ljus och skugga skapar suggestiva bilder med starka och spännande kontraster.

/.../

Utställningen pågår fram till den 10 oktober.

Det händer mycket i Kramfors konstliv just nu. Samtidigt med Konsthallen hade Klockestrand Skolhus vernissage för sin utställning ”Reality is an Illusion. Efter succén med sommarutställningen satsar man nu på en uppföljare med de konstnärer som var mest populära. Några nya verk har också tillkommit, och ännu fler kommer det att bli.

Utställningen pågår till den 23 oktober, och galleriet har öppet lördagar och söndagar eller efter överenskommelse.

Läs hela texten i Tidningen Ångermanland


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar