Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 27 september 2022

”Det är landsbygdens folk som är motståndet” – ett uppror som angår hela Sverige



Det talades en hel del om landsbygd under valkampanjen. Efter valet har det talats betydligt mindre om saken. Och det blir väl som vanligt, allt är glömt och inte förlåtet, och det fortsätter som vanligt. Då krävs det ett landsbygdsuppror! Och det är precis vad Samantha Ohlander och hennes eminenta band Byalaget kommer med. På lördag spelades föreställningen Landsbygdsupproret på Markusgården i Näsåker.

Vad är egentligen landsbygd? Det finns flera vedertagna definitioner, dessvärre antingen alltför krångliga eller alldeles för otillräckliga. Samantha föreslog en enklare beskrivning: landsbygd är det som de som bor där uppfattar som landsbygd. Visserligen högst subjektivt, men samtidigt helt humanistiskt, med stor respekt för människor som ska definieras.

Annars betraktas landsbygden allt som oftast utifrån och enligt den urbana normen. Den innebär att staden står för framsteg, utveckling och kultur, allt som är positivt, men landsbygden representerar den raka motsatsen, det är bara dåligt, dåligt.

Om det inte framställs som en idyllisk turismkuliss, en plats för avkoppling – varför man nu ska behöva koppla av från allt det urbant positiva! På vår tids nyspråk: ett varumärke.

Läs hela texten i Tidningen Ångermanland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar