Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 7 juli 2021

Från journalist på Nya Norrland till hyllad författare – Marie Hermanson är tillbaka: "Belyser vår samtid"

 



Pestön
Marie Hermanson
Albert Bonniers förlag

En gammal karantänstation, allmänt kallad Pestön, ensligt belägen längst ut på en ö i skärgården måste vara tacksamt stoff för en författares fria fantasi. Marie Hermanson tar väl vara på möjligheterna i i sin senaste roman ”Pestön”, en fristående fortsättning på ”Den stora utställningen”.

Jag kan också tänka mig att den karga klippmiljön i Göteborgs skärgård med sin lite mystiska och hotfulla atmosfär kan också inspirera till spännande berättelser kring kring märkliga, ovanliga händelser.

Som alla Marie Hermansons romaner är ”Pestön” svår att genrebestämma, men det är knappast någon nackdel. Det finns en kriminalhistoria som nav i berättelsen, men det handlar om så mycket mer, deckarspåret är i viss mån bara en förevändning för att skildra en tid och ta upp intressanta frågor kring samhälle och mellanmänskliga relationer.

Året är nu 1925 och det stora krigets fasansfulla skuggor börjar så sakteliga blekna bort. En spirande optimism gör sig gällande i samhällsdebatten. Urbaniseringen stärker arbetarklassen, och röster höjs för reformer mot den utbredda fattigdomen och den den bedrövliga sociala situationen för många.


Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar