Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 25 april 2020

Premiär på webben för Höga Kusten Teater – rysk klassiker får nytt liv: "Utan tvekan det bästa de gjort"





Coronaviruspandemin tvingar kulturlivet antingen till att ställa in eller till att tänka i nya banor. Höga kusten teater vägrar att kapitulera och väljer istället att spela Gogols ”Revisorn” via en webbsändning, med hopp om att återkomma med en liveföreställning till hösten. Premiären, om det nu kan kallas så, äger rum ikväll.
Filmad teater är förvisso inget nytt, de flesta har nog någon gång sett en teaterföreställning på tv. Men teater är inte desto mindre en levande materia som bygger i hög grad på omedelbar, direkt kontakt och samspel med publiken. En och annan lapsus, glömda repliker och felsteg hör också till den levande teaterns charm.
En del av den tjusningen kan behållas genom att direktsända föreställningen. Höga kusten teater har  valt en annan väg och spelade in i förväg. Trots det blir det varken stelt eller tillrättalagt, utan fullt av liv och rörelse, och det är lätt för åskådaren att förhålla sig till och njuta av pjäsen.
Det som jag tror krävs för en inspelad teaterföreställning att leva och tala till publiken är en röd tråd i berättelsen, högt tempo och inte minst ett återhållet kroppsspråk men desto mer av plastisk mimik som vågar vända sig direkt till kameran/åskådaren.
Höga kusten teater lyckas med det till fullo, och det beror på ensemblens professionalitet och regissörens konstnärliga konsekvens.


Läs hela texten i Allehanda.se

Foto: Olga Peshkova/Tidens Poesi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar