Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 7 april 2020

På svenska konsulatet i Berlin


Idag i pandemipanikens spår stängs allt fler gränser. Det är förvisso inget nytt, gränser har stängts tidigare också utan pandemier.

Nedan ett kort utdrag ur min senaste roman "När kriget inte kom", då bokens huvudperson Dawid försöker ansöka om visum till Sverige. Året är 1939.


 "Tystnaden på det svenska konsulatet tryckte ner, den var krävande och uppfordrande, den signalerade ordning och reda, inte som ett tillfälligt tillstånd utan som en livsstil och ett samhällsskick.
   Det enda som hördes var snattret av en skrivmaskin och en mansröst, en varm och behaglig tenor, som lät som om han dikterade ett brev. Dessa ljud kom från en obestämd plats i byggnaden, och störde inte, utan snarare förstärkte tystnadens dominans.
   Det var också oklanderligt rent, man kunde spegla sig i de bonade golven, och de tjocka mattorna såg ut att knappt ha någonsin beträtts av mänsklig fot.
   ”Här är så rent att man vill spy, ser ut som ett jävla lyxsjukhus”, Dawid kände en viss oro att konsulatets utseende möjligen kunde reflektera tillståndet i det land som det representerade. En längre vistelse i det fjärran landet i norr kändes plötsligt inte så tilltalande. Men har man sagt A får man väl säga B.
   Han anmälde sig i luckan, och framförde sitt ärende.
   ”Gäller det turistvisum, studier eller tillfälligt arbetstillstånd?” frågade den unga kvinnan i receptionen. Hon var ljus i hyn, blond, med håret uppsatt i en knut, och klädd i en grågrön dräkt, vars designer förmodligen strävade att uppnå ett uttryck av absolut tristess. Det var ingen tvekan om att han, eller om det var en hon, hade lyckats över all förväntan.
   Kvinnan bakom receptionsdisken talade en felfri tyska med en lustig sjungande brytning som gick ständigt upp och ner. Det lät nästan som misslyckad sång.
   Dawid förklarade att han hade tänkt ansöka om något mer permanent. Kvinnan förklarade med ett förbindligt leende att Sverige i dagens komplicerade läge i världen var ytterst restriktivt med att bevilja permanenta uppehållstillstånd, och gav honom ett fjorton sidor långt ansökningsformulär att fylla i.
   ”Tryck ordentligt när ni skriver så uppgifterna blir väl synliga på alla kopiorna”, uppmanade hon.
   Dawid lovade att trycka ordentligt.
   Formulären var den vanliga byråkratiska idiotin med obegripliga frågor, nyfikenheten motsvarande all världens skvallerkärringar, och en sjuklig fullständighet som krävde uppgifter av honom om hans liv som inte ens han själv hade någon aning om.
   Han stålsatte sig och kämpade tappert med att fylla i uppgifter om sina egna och samtliga syskons hittillsvarande studier och anställningar, barnsjukdomar i kronologisk ordning, tillhörighet till organisationer av vilket slag det än vara månde, utlandsresor de senaste 15 åren – ”varför just 15?”, med mera av samma dignitet.
   Han gav sig själv en mental klapp på axeln som beröm för att han inte tappade tålamodet."

Boken kan köpas direkt från författaren eller någon av internetbokhandlar:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar