Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 17 mars 2020

Han blev aldrig godkänd av sig själv – nu hyllas Mauritz Edström som en av Ådalens stora författare





Mauritz Edström är en av Ådalens mest uppburna författare, trots att hans skönlitterära produktion är mycket blygsam, egentligen bara en roman. Men den är fast förankrad i ångermanländsk mylla, som få andra verk av Ådalens författare. En del av hans berömmelse beror säkert också på hans omfattande publicistiska verksamhet, bland annat var han under ett par decennier Sveriges mest tongivande filmkritiker.
Mauritz Edström föddes 1927 i Lugnvik, som vid den tiden var ett sågverkssamhälle i likhet med så många andra orter längs Ångermanälven. Fadern var snickare, vilket gjorde familjen till något av utbölingar i ett samhälle där alla arbetade vid sågverket. Modern kom från en torparfamilj och hade tjänat piga efter skolan.



Mauritz Edström var ett blygt och grubblande barn, som ofta kände sig ensam, utanför och avvikande. Båda föräldrarna var djupt religiösa, starkt engagerade i frikyrkan, och med en strängt puritansk syn på livet. Deras fromhet kolliderade tidigt med Mauritz lästörst som vaknade till liv redan i unga år. Han fick tips på böcker av sin lärare, och också lånade ut böcker till honom, men så gott som allt han tog hem ansågs syndigt av modern, som kategoriskt förbjöd denna världsligt frivola läsning.
Föräldrarna, i första hand modern, ville mycket ivrigt överföra sin tro till barnen. För Mauritz skapade denna iver en högst märklig situation där han gärna vill men samtidigt inte förmår att ta del i frälsningen.


Läs hela texten i Allehanda.se




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar