Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 9 mars 2016

"Vi vill ha både revolution och dans"



Den fjärde Feministfestivalen på Sambiblioteket var delvis tvåspråkig. En del programpunkter tolkades till arabiska.

-          Men det handlar inte om att ”vi” ska lära ”dem” – vi vill inte ha något vi och de alls – utan meningen är att vi ska träffas och lära av varandra, säger Alva Ämting från arrangerande Härnösands Fria Kulturförening.

Det bor numera ganska många nyanlända från arabiskspråkiga länder i Ådalen, och det finns en stor nyfikenhet på hur kvinnokampen ser ut i de arabiska länderna. Vilka metoder använder man sig av, hur ser motståndet ut?

Det som de svenska feministerna hoppas förmedla är framför allt insikten att kampen är inte över, att man kan aldrig ta några rättigheter för givna.

Årets program för festivalen är den vanliga blandningen av föreläsningar och musik.

-          Vi vill ha både revolution och dans, säger Alva Ämting.

Sarah Ljungquist föreläste om feminismens historia, medan Mai Nahas berättade om kvinnokampen i Syrien. Musikinslagen skiftade från körsångworkshop, mycket med betoning på gospel, med körledare Serny Carpvik, till musik och dans med Dj Judy K – som hade tappat ett ”d” i kepsen.

Dessutom var det Öppen scen, Feministiska boktips (se lista), och Poesiuppläsning med den irakiska poeten Rasha al-Qasim.

Fesivalen är mycket mån om sin öppna karaktär, och är noga med att inte företräda någon särskild sorts feminism, utan betonar att det finns olika feminismer. Det viktiga är öppenhet, inkluderandet.

-          Alla är välkomna, det finns bara en mänsklighet, och alla har lika värde, män, kvinnor och inte minst de som inte vill definiera sig i de termerna, oavsett var vi kommer ifrån, säger Alva.

Feministfestivalen är partipolitiskt obunden, och en viktig anledning till att man gärna håller de politiska partierna borta är att det finns så många åsikter bland de borgerliga partierna som man inte delar.

Festivalen avslutades med ett tonsatt manifest med rubriken ”Till mänsklighetens försvar”. Det bestod av en dikt av Sissel Almgren, tonsatt av Alma Ämting och som dramatiserades i en performance av Maya Nyberg. Temat var mänsklighetens förtjänster och brister.


FEMINISTISKA BOKTIPS

Olle Bäckström:   En parisiskas resa till Lhasa av Alexandra David-Neel
Sissel Almgren:    Människornas jord av Pramoedya Anata Toer
Linn Olausson:     Egalias döttrar av Gerd Brantenberg (En riktig 70-talsklassiker! Min anm.)
Martin Neldén:    Under det rosa täcket av Nina Björk
Alva Ämting:        Drömfakulteten av Sara Stridsberg
Sarah Ljungquist:   De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg
Maya Nyberg:         Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar