Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 7 mars 2016

Kulturarv som resurs



Projektet Kulturarv i utveckling hade sin slutkonferens på Murberget under tisdagen. Projektet var ett samarbete mellan länsstyrelsen, landstinget och Murberget, och det hade ett dubbelt syfte: dels att ”skapa förutsättningar för ett demokratiskt, tillgängligt och attraktivt kulturarv”, dels att ”bidra till att kulturarv fungerar som en resurs för besöksnäringen, företagande och entreprenörskap i Västernorrland”.

-          De två delarna hänger ihop, men visst har tyngdpunkten legat på den andra delen, säger Nina Loberg, enhetschef på länsstyrelsen, och den som har haft det övergripande ansvaret för projektet.

Kulturarv i utveckling startade i april 2014, och man har genomfört en rad konferenser, inspirationsmöten, nätverksmöten, kulturarvsdagar, och dessutom riktad utbildning i storytelling.
En viktig del i projektet har varit att lyfta fram platser med kulturhistorisk anknytning, och undersöker vilka berättelser det finns kring dessa.

Hans Olov Furberg, rektor på Hola folkhögskola, berättade om skolans arbete med främst Styresholm Medeltidscenter och häxprocesserna. Numera finns inslag av kulturarv på alla kurser som ges på folkhögskolan. Dessutom ska Häxmuseet flyttas från Sandslån till Hola.

Maria Åslin och Peter Holmkvist från Sundsvall redogjorde för projektet Stenstan Visitors Center, en integrerad turistbyrå och visitors center som lyfter fram den unika miljön i Stenstan. Man kan stoltsera med att ha fyrdubblat antalet besökare sedan tidigare.

-          Vi är en mötesplats för både kunskap och inspiration, säger Maria Åslin.

En långväga gäst, Åsa Ingårda, som driver ett företag utanför Nyköping, höll ett humoristiskt föredrag om byråkratiska hinder för företagandet på landsbygden. Hon efterlyste bättre samordning och större smidighet från myndigheternas sida, och inte minst ett bättre bemötande.

Sedan följde idétorget där företagare och föreningar berättade om sin verksamhet.

Projektet ska nu analyseras och utvärderas.


-          På det här stadiet handlar det om input av idéer att använda i sitt arbete, de konkreta resultaten kommer så småningom, säger Nina Loberg.

KOMMENTAR

Hör kultur och kulturarv ihop? Det kan tyckas självklart, men i projektet Kulturarv i utveckling verkar det finnas en underliggande tanke att särskilja de två.

Det kan möjligen förklara den nästan totala frånvaron av kulturutövare under slutkonferensen, något som gäller, med några få undantag, under hela projektet.

Visst handlar projektet i första hand om ekonomisk tillväxt och nya affärsmöjligheter, och det behöver inte vara något fel i och för sig. Men ett kulturarv är en levande process, och de som håller den vid liv är just kulturskaparna.

Och då handlar det inte längre om nya marknader, kommersiell paketering och högre besökssiffror, utan om att utveckla kulturutövarnas professionella villkor, och skapa en infrastruktur som främjar kulturskapande.

En besvärlig och känslig fråga.

Den leder i sin tur till den föga lukrativa och totalt olönsamma uppfattning att kulturen har ett värde i sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar