Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 20 januari 2016

Världen skildrad genom Mats från Bollstabruk



Serietecknaren, konstnären och författaren Mats Jonsson är förmodligen ena v de mest kända personerna med rötter i Kramfors. Det är därför en smula förvånande att det är första gången som Bollstasonen ställer ut på Kramfors Konsthall. Utställningen täcker väl in hela hans konstnärliga bana – och den omspänner gott och väl ett kvartssekel – samtidigt som den förmedlar en starkt personlig och politisk bild av Bollstabruk, Kramfors, Sverige och världen.

Utställningen är betitlad ”Sågade trävaror”, och dess huvuddel är en serie med samma namn som publicerades för ett år sedan i tidskriften Galago – som Mats för övrigt är redaktör för – och som ska ingå i en kommande bok som planeras till nästa år.

Bildsekvenserna börjar med skylsöndagen i Bollsta och året är 1984. Tidpunkten är inte vald på måfå, men Mats är snabb att påpeka att det har ingenting med Orwell att göra, utan det året hade filmen War Games premiär, och Mats såg den just på biografen i Bollstabruk – jo det fanns en där då!

Men det mest frapperande är ändå hur bilderna sjuder av liv och rörelse, och att det finns så många olika affärer och butiker.

-          Det var den bästa skyltsöndagen i mitt liv, jag minns än den fantastiska stjärnhimlen den kvällen, säger Mats Jonsson.

Han är tillbaka 2015, går samma runda, det är samma stjärnor som glittrar på himlen, men Bollsta är inte sig likt, det är ödsligt och stilla, med gamla hus som spökar. Det enda som är som förr är Bollstasågen – ja den har rent av utvecklats och blomstrar ekonomiskt.

Orten förfaller medan det går bra för sågen, vad är sambandet, finns det något? Och vart tar pengarna vägen?

Som vanligt hos Mats Jonsson går det lilla och det stora, det privata och det politiska, ihop på ett intrikat sätt. Han kontrasterar läget i Bollsta med utvecklingen i Midsommarkransen där han numera bor, och ställer därmed frågan om inte han själv är en del av problemet.  Det gamla förfallna industriområde där telefonjätten Ericsson en gång i tiden höll till har förvandlats till hippa kvarter för välbeställd medelklass.

Åter ställs den stora frågan: var uppstår välståndet och vart tar det vägen?

Resten av utställningen, där överraskande mycket av materialet är helt nytt, kompletterar och fördjupar frågeställningen, som i ett kronologiskt kalejdoskop.

Formmässigt fortsätter Mats att utveckla sin säregna expressionistiska stil.

-          Det är den enda stil som jag kan, och jag försöker att maximera den, säger Mats Jonsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar