Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 4 januari 2016

Mittrevyn briljerar med sångnummer



Mittrevyn på nyårsafton på Teatern i Härnösand är ett perfekt sätt at avsluta det gamla året och ett synnerligen lämpligt sätt att inleda det nya. Ända sedan 2005 har det duktiga gänget kring Mittrevyn roat publiken från när och fjärran med att kommentera med en vass udd det gångna årets mest uppmärksammade händelser både lokalt och från den stora världen. Årets upplaga har titeln Asgarv, med en mångtydig blinkning åt asagudarna, något som kan tolkas lite som man vill.

Det är som vanligt det gamla strävsamma paret Nils-Gunnar Nilsson och Leif Mattisson som står för texterna. Sketcherna bygger i god revyanda på ett ordvitsande, som gärna ska vara ”så dåligt att det är riktigt bra”. Några pärlor får man till i år också, i sketchen med tomtarna/politikerna som ska tillaga julgröt uppträder en ung aggressiv man som viftar med ett järnrör – ni får gissa själva vilket part han representerar, och han vill avskaffa julen eftersom den är inte svensk, en klarsyn som man vanligtvis inte förknippar med just det partiet, men, han vill till varje pris behålla julskinkan. Anledningen ska inte avslöjas, men här yttrar Martin Häggström årets förmodligen bästa/sämsta ordvits.

Annars tycker jag att årets ordvitsande är ganska tamt, men det kan bero på att jag har umgåtts för mycket med Fredrik Högberg.

Sketcherna som bygger på språkliga missförstånd däremot är betydligt vassare, hur mår man – egentligen – när man är ”sjukt frisk”?

Men föreställningens stora behållning är sångnumren. Här kan ensemblen briljera i all sin professionalitet. Vad Lars T går för behöver man knappast orda om, men att ge sig på operaklassikern Nessun Dorma är vågat till och med för honom, och naturligtvis ror han hem uppgiften med den äran. Och hans lustmord på Hasse Andersson och Melodifestivalen, där också Östen Eriksson får visa upp sin mångsidighet, är en riktig höjdare.

Lotta Johansson imponerar i sitt solonummer om sociala medier. Margareta Skogström, Maria Büstedt Svanholm, Sandra Näslund, Tony Könberg och de två manusförfattarna är också gediget pålitliga i sina framträdanden. Och Martin Häggström visar ån en gång vilken fin sång- och skådespelartalang han är, utan tvekan årets tomte.

En stor eloge också till den duktiga revyorkestern, som gör ett fantastiskt jobb lite i skymundan.

Som vanligt på en premiär satt inte alla repliker, och så hade man lite otur med tekniskt strul, men det kommer säkert att rätta till sig.

Asgarv? Kanske inte, men mycket fnitter, och ett och annat gapskratt.


Mittrevyn 2016 Asgarv
Härnösands Teater
På scen: Östen Eriksson, Lars T Johansson, Martin Häggström, Margareta Skogström, Maria Büstedt Svanholm, Tony Könberg, Leif Mattisson, Lotta Johansson, Sandra Näslund och Nils-Gunnar Nilsson.
Revyorkestern: Björn Hedström, arrangör och kapellmästare, Pär-Åke Stockberg, Per Nordgren, Rasmus Nordin, och Daniel Jonsson.
Regi: Lars T Johansson
Producent: Nils-Gunnar Nilsson
Scenografi: Leif Mattisson
Koreografi: Sandra Näslund
Kostym: Cecilia Götesdotter Axelsson
Texter: Ordförrådet, Nils-Gunnar Nilsson och Leif Mattisson

Tio föreställningar, spelas till och med första helgen i februari

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar