Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 8 januari 2016

Slagkraftig Orevy i Västansjö



I 15 år har de glada amatörerna i Västansjö spelat revy i sitt lilla folkets hus. För varje år har de blivit bättre och roligare, och i år när de för andra gången har fått professionell hjälp har det inte bara blivit bättre – det är riktigt, riktigt bra!

I år var ensemblen något mindre än vanligt och programmet en aning nerbantat vilket var enbart positivt, inte minst jämfört med förra årets alltför många och alltför långdragna sketcher.

Men framför allt har Västansjögänget fått kvalificerad hjälp av länsregissören Iso Porovic, välkänd för teaterpubliken i Västernorrland. Han var med på ett hörn redan förra året, men i årets upplaga kom han mycket tidigare in i processen, och kunde därför styra upp helheten på ett professionellt sätt.

Isos medverkan märktes tydligt på två plan. Dels naturligtvis när det gäller agerandet, det är en fröjd att se hur amatörerna vågar ta ut svängarna och deras starka scennärvaro. Alla är duktiga men jag vill inte desto mindre framhålla några som utmärker sig lite extra. Anna-Britta de Wall har en osviklig timing i sitt agerande, och hennes Brukskarlsklubben är revyns paradnummer. Per-Urban Gradins avspända Algot firar nya satiriska triumfer. Torbjörn Gradin visar än en gång vilken komisk talang han är. Och nyförvärvet Mario Trümper är lysande som parodi på latin-lover, dessutom tillför han en tysk humordimension till revyn. Också Josefin Walther kommer till sin rätt i Intimshopen, en sketch som är som en stumfilmssekvens, en av revyns absoluta höjdpunkter.

Den andra påverkan som Iso Porovic har haft på årets revyprogram är att sketcherna är inte bara färre utan också kortare, mera pang-på, vilket ger dem större slagkraft och satirisk udd.

Årets upplaga heter Osäkrat, det ska alltid börja på O-, och har en mångbottnad betydelse.

Som alltid är det mycket lokalt, som det anstår en lokalrevy, och som alltid slår man vilt åt alla håll. Landstinget råkar inte helt oväntat värst ut. Inte så mycket under-bältet-skämt i år, däremot desto mer av stillsam humor kring vardagens förtretligheter och glädjeämnen.

Avslutningen med Hattparaden är magnifik, och tar Västansjörevyn till helt nya nivåer. Den absurda humorn lever och frodas i Västansjö!

Premiären begicks traditionsenligt på Trettondedagsafton, och revyn spelas alla fredagar och lördagar månaden ut.


Orevyn – Osäkrat
På scen: Anna-Britta de Wall, Elisabeth Jäntti, Sophie Boyd, Ebba Hägglund, Ida Fröberg, Ruth Zart, Lorentz Zart, Karin Walther, Uno Walther, Josefin Walther, Elias Rejek, Mario Trümper, Torbjörn Gradin, Per-Urban Gradin
Orkester: Paul Gradin, Martina Karlsson, Bo Wallgren, Göran Arnoldsson, Isak Ronestjärna
Regissör: Iso Porovic
Samordnare/Sufflör: Agneta Gullefors
Ljud/Ljus:   Christer Fröberg, David, Horst Jr Tessmann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar