Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 3 september 2015

Zenkonst i NylandMultikreativa konstnären Geoff Gray flyttade från Australien till Docksta. Nu visar han sin konst på Tingshuset i Nyland.

I samband med Chip Taylors konsert på Tingshuset i Nyland hade Geoff Gray vernissage för sin utställning där.

Geoff kommer ursprungligen från Australien men bor sedan 16 år tillbaka i Docksta. Han är förutom konstnär också musiker, singersongwriter och designer, och den oförbätterlige vitsmakaren Fredrik Högberg har döpt honom till konstens schweiziska armékniv.

Utställningen på Tingshuset är sparsmakad och alla verk är helt nya. Tavlornas tillkomst har en ganska speciell historia. Geoffs dotter hade färgat håret och det blev henna kvar. När den hade torkat blev Geoff Gray helt fascinerad av färgnyansernas rikedom och konsistensens formbarhet.

Då föddes idén att använda hennan, tillsammans med bläck som Geoff annars gärna arbetar med, för en serie tavlor skapade enligt principen som kallas för Zen one stroke. Den påminner delvis om akvarellteknik, och Geoff beskriver den som "frihet i ett (pensel)drag".

Motiven är nonfigurativa, öppna för tolkningar, och där alla kan upptäcka olika saker. Eftersom vi är på Tingshuset väljer jag att se olika instrument. Bastuban är självklar, ser också tydligt en gitarr och en fiol. Ett trumset?


Överdådig fantasi med strikta linjer, frihet och behärskning i ett och samma uttryck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar