Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 3 januari 2013

Stoppa nedskärningarna på Kramfors bibliotek

Trist att börja det nya året med negativa saker, men det kan inte hjälpas.


Det moderna postindustriella samhället är ett kunskapssamhälle. När allt mer av produktionen flyttar till låglöneländer, ägnar vi oss istället åt forskning och utveckling. Kunskap är central i den processen. Och kunskapens främsta vistelseort är biblioteken, det är de som är kunskapssamhällets hjärta och hjärna. Det är på biblioteken som man får reda på riktningen mot framtidens samhälle.


I det läget väljer Kramfors kommun att backa in i framtiden. Kommunbiblioteket åläggs nedskärningar med en miljon för att klara budgeten för nästa år. Att man försöker lägga ut dimridåer och kalla det för ”besparing” gör ingen skillnad. Resultatet kan bli att filialen i Bollstabruk läggs ner.

Nedskärningskravet är inte bara utvecklingsfientligt, det är också ett bakslag för de möjligheter till folkbildning som är grundläggande för en demokrati, och oundgängliga i ett alltmer sofistikerat samhälle.

Lägg därtill att biblioteken är viktiga mötesplatser, tillgängliga för alla, och solidariskt finansierade.

Kommunens beslutsfattare tycks ha helt missat att bibliotek är samhällsekonomiskt lönsamma, vilket numera är vetenskapligt bevisat. I sin doktorsavhandling från 2005 har Svanhild Aabö från Oslo påvisat att för varje satsat krona på bibliotek får man fyra tillbaka!

Skär man ner på verksamheten, hur mycket förlorar man då?

Kramfors är förvisso ingen dålig kulturkommun, man har en hedersam placering i rankingen av hur mycket pengar som spenderas på kultur, och utbudet är hyggligt för att vara en liten kommun.

Det gör nedskärningskravet desto mer irrationellt och obegripligt. En miljon kronor är en försumbar summa i sammanhanget, samtidigt som det kan innebära ett dråpslag för en ort som Bollstabruk. Väljer man ett annat sätt att skära ner på innebär det hur som helst ett kännbart avbräck för kommunens invånare, som dessutom gör kommunen mindre attraktiv att leva och verka i.

Det skulle vara att ta till överord att tala om kulturskymning. Men det är utan tvekan ett steg i den riktningen. Därför måste nedskärningar av bibliotek stoppas – för Kramfors kommuns bästa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar