Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 28 januari 2013

200 år med Stolthet och fördom


Det är idag på dagen 200 år sedan Jane Austens roman ”Stolthet och fördom” kom ut. Boken togs väl emot i sin samtid, och har sedan dess fortsatt att locka läsare. Man uppskattar att romanen har sålt i över 20 miljoner exemplar i hela världen. Oräkneliga är de språk som den har översatts till. Den rankas fortfarande som en av de absolut mest omtyckta engelska romanerna någonsin.

Jane Austen räknas numera till den engelskspråkiga litteraturens klassiker, och bland 1800-talsförfattarna kan nog bara Dickens mäta sig med henne i fråga om popularitet.  Alla hennes böcker är en form av kärleksromaner, som utspelar sig bland adelspersoner på den engelska landsbygden. Hennes litterära produktion är inte så stor då hon dog ung, redan 41 år gammal, av okänd orsak, som än idag är föremål för vidlyftiga, mer eller mindre vetenskapliga, spekulationer. Hennes för tidiga död har säkerligen skänkt ett romantiskt skimmer åt henne som person och författare.

Andra kända romaner av Jane Austen är bland annat ”Förnuft och känsla”, ”Emma”, och ”Mansfield Park”.
”Stolthet och fördom” anses emellertid som hennes främsta verk. Romanen skildrar familjen Bennet, den boksynte fadern, och den något vulgära mrs Bennet, vars enda mål i livet är att få sina fem döttrar bortgifta med rika män av god börd. Vilket de så småningom också blir.

I handlingens centrum står den näst äldsta dottern Elisabeth och Mr Darcy, ett omaka par, som blir till äkta, efter att hon har släppt sina fördomar – hon är snabb att döma, och han sin stolthet – hon är honom nämligen socialt underlägsen.

Hur kan det komma sig att äktenskapskomplikationer bland engelsk lantadel i början av 1800-talet fortfarande kan väcka ett sådant intresse?

Centralt är förstås att romanen handlar om mänsklighetens två främsta drivkrafter – sex och pengar. Jane Austen är dessutom en mästerlig persontecknare, och hennes realistiska stil, präglad av mild ironi och underliggande sociala kritik, känns fräsch och modern också för en nutida läsare.

Viktig är även problematiken kring de sociala konventionerna som hämmande faktor för människornas, och främst då kvinnornas, möjlighet att uppnå kärlek och lycka, något som förmodligen många kan känna igen sig i än idag.

Alldeles oavsett orsak utövar Jane Austens romaner, och då i första hand ”Stolthet och fördom”, fortfarande en stor lockelse både inom litteraturen och inom andra kulturformer. Ständigt nya upplagor publiceras, och dessutom inspireras andra författare. Deckardrottningen P D James har skrivit en fortsättning på ”Stolthet och fördom”, en mordgåta som utspelar sig i samma miljö sex år senare. Det har skrivits pastischer på romanen i form av böcker om zombier och vampyrer. Den har också publicerats som serieroman, i flera versioner, och en roman som ”Bridget Jones dagbok” är uppenbart influerad av Jane Austens mästerverk.

Det är bara några exempel, det finns många fler. Det kan också vara värt att nämna att den senaste svenska nyöversättningen är gjord av Gun-Britt Sundström 2011, och har belönats som Årets översätning.
Alla Austens romaner har filmatiserats, ”Stolthet och fördom” inte mindre än fem gånger, mellan 1940 och 2005, med bland annat sådana storheter som Laurence Olivier och Collin Firth i rollen som Darcy.

Kommer ”Stolthet och fördom” att läsas om 200 år? Det skulle inte förvåna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar