Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 29 juli 2009

Tradjazzfestival för 15:e året i rad

För 15:e året i rad ägde Tradjazzfestivalen rum på Mannaminne i Häggvik i Nordingrå, i hjärtat av Höga kusten. Det är sista gången som den ursprungliga arrangörsstaben ställde och styrde. Nästa år är det dags för nya krafter att ta över.

Festivalen tjuvstartade på fredag med spelningar på olika platser. På lördag var det officiell invigning med den traditionella paraden och tal av konstnären och Mannaminnes skapare Anders Åberg. Han avtackade det gamla gardet efter väl förrättat värv under 15 år, och deklarerade att nu skulle Mannaminne ta över arrangörskapet.

Per Wärmegård, som tillsammans med Ingemar Edholm har skött hela arrangemanget ända från början, tror inte att ledningsbytet kommer att innebära någon större förändring.

Hela vår grundidé är att lokala band ska kunna träffas och spela tillsammans. Det kommer givetvis att fortsätta.

Även om festivalen får förfrågningar från band från hela världen som vill komma och spela i Häggvik, är de flesta band från Västernorrland. Det gäller också publiken, men det finns undantag. Paret Karl och Hjördis Sandberg kommer från Piteå. Det är sjunde året i rad de är Tradjazzfestivalen på Mannaminne.

Det jammades med delar av Barfota Jazzmen och Lena Stompers
Det är värt resan, säger Karl, allt är bra här, och vi hoppas komma tillbaka nästa år igen.

Festivalen på Mannaminne är faktiskt Norrlands enda tradjazzfestival. Paret Sandberg håller mer än gärna med Per Wärmegård när han tillägger att det är också Sveriges vackraste.

Tolv band spelade på inte mindre än sex olika scener. Äldre herrar dominerade både bland dem som uppträdde och i publiken. Per Wärmegård medger att det är svårt att förneka tradjazzens höga "gubbfaktor".

Men, tilläger han skrattande, musiken håller gubbarna unga. Och publiken förstås.

Festivalen avslutades på söndagen på Hembygdsgården med en gudstjänst med Barfota Jazzmen och biskop Tony Gulbrandzén.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar