Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 12 maj 2016

Spännande klanger från Klockrike



Eleverna vid den ettåriga kursen i ljudkonst vid Hola folkhögskola visade upp sina examensarbeten. Visningarna ägde rum i huset på Hola med det träffande namnet Klockrike, döpt efter Harry Martinssons roman Vägen till Klockrike.

-          Det mycket klockklanger i våra ljudinstallationer, och dessutom finns det en sådan poetisk klang i själva ordet Klockrike, säger Björn Eriksson, lärare och kursansvarig.

Björn berättar också att kurserna i ljudkonst håller alltid hög nivå, men att man i år dessutom har haft förmånen att ha fler elever än vanligt. Tolv stycken från när och fjärran, mest fjärran, fler än hälften kommer från Stockholm, ett par från Jämtland, en från Norrbotten. Så gott som alla har konstnärlig bakgrund, det är bildkonstnärer, skulptörer, animatörer och några arkitekter.

-          Det handlar mycket om att utforska ljudet i sitt konstnärskap, det är en bra grupp som utmärks av nyfikenhet och experimentlusta, säger Björn Eriksson.



Några exempel på ljudarbeten som presenterades: Lesbian Pony av Johan Sundell vill undersöka queerteorin genom noisemusiken, det vill säga med ljud som normalt anses obehagliga och störande. Filter and Divide är en ljudinstallation av Anna Maria Furuland som har skapat ljud från olika städer från tidiga civilisationer. Andreas Jonasson är arkitekt och han har gjort en elektronisk rekonstruktion av ljudet från USA:s, och möjligen världens, första inbyggda köpcentrum, där man höll sig med levande fåglar!

Till hösten planerar man en påbyggnadskurs, inte mindre än sju stycken vill fortsätta att förkovra sig inom ljudkonsten, och ytterligare fem personer ska tas in.

-          Det har varit ett spännande år, tacksamt att arbeta med elever som tänker ljud rumsligt, säger Björn Eriksson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar