lördag 14 juli 2012
Veckan från hyllan 29-2012
Den förträfflige rumänske författaren Mircea Cartarescu har skrivit ett debattinlägg, bland annat publicerat i Det Stora Svenska Morgonbladet, där han kommenterar situationen i Rumänien. Rubriken är ”Den rumänska nationen är gisslan hos USL”, och är precis lika obegriplig som artikeln.
USL, som står för Liberala sociala unionen, vad det nu står för, åsidosätter grundläggande demokratiska principer i en rättsstat, enligt Cartarescu. Men hur och varför? Därom intet.
Vad det handlar om är att premiärministern från USL försöker avsätta presidenten från PDL, som står för Demokratiskt-liberala partiet, vad det nu står för. Den föregivna orsaken är korruption.
Det hela påminner inte så lite om Ukraina, där ett gäng tjuvar försöker sätta dit ett annat gäng tjuvar för stöld.
Cartarescu skriver ”Jag beredde mig att leva som vanligt, skriva mina böcker och ansa mina blommor”. Det borde han nog ha fortsatt med i alla fall, hur orolig han än är för sitt lands tillstånd (och det finns förvisso mycket att oroa sig för!). Hans böcker förklarar bra mycket mer om Rumänien än hans debattinlägg.
En annan utmärkt rumänsk författare är Norman Manea, vars ”Huliganernas återkomst” har nyligen publicerats på svenska:
Huliganernas återkomst
Norman Manea
Övers: Lars-Inge Nilsson, Dan Shafran
2244, 2012
Norman Manea är en rumänsk författare av judisk börd som har levt i exil i USA. Han är född 1932, vilket har gett honom bittra erfarenheter från den rumänska fascismens judeförföljelser.
En liten detalj belyser skarpt hela den existentiella tragiken. Alla människor har barndomsminnen som de bär med sig resten av livet, första gången man gjorde något, ofta handlar det om spännande tilldragelser. Manea minns sin första tågresa, han är fem år gammal, och familjen ska deporteras under vedervärdiga former till ett koncentrationsläger.
Han skriver: ”I april 1945 var jag en åldring som skulle fylla nio år.”
Maneas roman ”Huliganernas återkomst” är en form av självbiografi, där hans eget liv reflekterar 1900-talets våldsamma historia. Huliganerna är de rumänska nationalisterna av alla schatteringar. Det börjar med det fascistiska Järngardet på 30- och 40 talen, efter en kort flirt som kommunistisk pionjär hamnar han snabbt i konflikt med de nya makthavarna under ledning av ”Karpaternas Röde Clown”, och tvingas av Securitates förföljelser att lämna landet. Efter kommunismens fall 1989 hamnar han i konflikt med de inte alltid så demokratiskt sinnade nya demokraterna när han skriver en essä om nationalikonen Mircea Eliades fascistiska engagemang.
Romanen är en mycket personligt hållen och insiktsfullt djuplodande och språkligt mycket rik skildring av den inre och yttre exilens villkor och förtryckets mekanismer.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar