Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 15 december 2023

Hat och kärlek i Indien

 



De små tingens gud
Arunndhati Roy
Övers: Gunilla Lundborg
Bonniers, 1998

Jag missade Arundhati Roys sensationella debut när det kom i slutet av 90-talet, men tack och lov är det aldrig för sent att komma ikapp med sin läsning (nästan i alla fall, det är omöjligt att helt komma ikapp).

”De små tingens gud” är en fantastisk roman med ett språk så rikt och levande att man som läsare stundtals kan gå vilse i alla vackra bilder och suggestiva metaforer.

Berättelsen om tvillingarna Rahels och Esthas uppväxt i Ayemenem i Kerala är en skildring Indien, och Roy spar inte på det kritiska krutet. Det är ett samhälle plågat av oöverstigliga gränser mellan klasser och inte minst kaster, där sekelgamla fördomar kastar långa skuggor över samtiden och hindrar ett normalt och anständigt umgänge mellan människor. Där det är mycket klart bestämt av rigida regler vem man får älska, hur och hur mycket.

För att upprätthålla dessa avgrundsdjupa klyftor drar sig inte samhället för att använda besinningslöst våld, trampa på lag och rätt och begå snart sagt vilka övergrepp som helst.

Det driver tvillingarnas mor in i döden, medan de två barnen traumatiseras för resten av livet.

Det är en släktkrönika som visar upp människorna många sidor, inte minst de mindre smickrande. Det är mycket övertygande.

Beskrivningen av våldet är fullständigt skrämmande i sin djupförståelse. Det kan vara värt att citera ett längre stycke:

”Tvillingarna var för unga för att inse att det bara var historiens hantlangare de såg. Utsända för att göra upp räkningen och inkassera fordringar från dem som bröt mot dess lagar. Drivna av känslor som var ursprungliga men paradoxalt nog fullständigt opersonliga. Känslor av förakt födda ur en rudimentär, aldrig erkänd rädsla – civilisationens rädsla för naturen, mäns rädsla för kvinnor, maktens rädsla för maktlösheten.

   Människans subliminala drift att krossa det som hon varken kan kuva eller förguda.

   Mäns Behov.”

Men romanen bjuder också på en oemotståndligt storslagen skildring av vad kärlek kan vara.

Sidor fyllda med mycket klokhet och empati, framfört med skoningslös uppriktighet och försonande humor. Värt ett tappert försök att komma ikapp. Eller bara en omläsning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar