Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 21 juni 2023

Stort som smått men också lite fördomsfullt

 



Små dygder
Natalia Ginzburg
Övers: Vibeke Emond och Gunnel Mitelman
Bonniers

Natalia Ginzburgs ”Små dygder” presenteras av förlaget som essäer, även om hon själv skriver att hon ”kan bara skriva berättelser”. Och det är just vad det är, små korta berättelser om stort som smått från tiden mellan 1944 och 1962.

Berättelserna kan sägas utgöra en fragmentarisk självbiografisk skildring, som på sätt och vis fyller igen en del luckor i hennes tidigare roman ”Familjelexikon”.

Det börjar finstämt med berättelsen om förvisning under kriget till Abruzzerna, med träffsäkert utmejslade porträtt av bybor och ett komplext uttryck för den längtan som drabbar henne.

Det fortsätter med funderingar kring språket och tystnaden, otrygghetskänslan efter krigets erfarenheter, ensamhet och gemenskap, och sist men inte minst reflektioner om barnuppfostran i titelberättelsen, som formar sig till en tankeväckande och utmanande utvärdering av livets väsentligheter.

Skildringen av en tid som hon tillbringade i England är däremot ett totalt bottennapp. Att hon har svårt att uppskatta det engelska köket i början av 60-talet är fullt förståeligt, men dessvärre är resten av berättelsen en makalös uppvisning i fördomsfullhet.

Engelsmän saknar fantasi, de engelska expediterna är ”världens dummaste”, och så vidare i samma stil. Det är uppenbart att hon vantrivdes stort men det är knappast en ursäkt.

Nu ser jag i stället fram emot den senaste av hennes böcker ”Kvällens röster” som har kommit ut i nyöversättning på svenska.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar