Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 1 april 2022

Nobel till Kramfors

 


Årets tillkännagivande av Nobelpriset i litteratur i oktober kommer att ske i Kramfors, skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande.

-          Vi har länge haft ambitionen att decentralisera hela proceduren kring Nobelpriset, och nu äntligen var det dags, säger Akademiens tillfällige sekreterare Per Palt.

Han uttrycker förståelse för den förundran, ja rent av chock, som nyheten väcker, men tror att de flesta ändå kommer att inte bara acceptera beslutet, utan till och med uppskatta det.

Att valet föll på just Kramfors har flera orsaker. Dels beror det på den rika litterära traditionen i kommunen, dels på det nutida vitala litteraturlivet, och inte minst på kommunledningens stora intresse för utveckling av den lokala litteraturen, ett intresse som åtföljs av konkreta satsningar och generöst med resurser.

-          Vi är oerhört hedrade, och ser Akademiens beslut som ett kvitto på att vårt arbete för att utveckla litteraturen i Kramfors med Höga kusten har burit frukt, också på en nationell nivå, säger kommunalrådet Malin Svanholm.

Förhoppningen är att tillkännagivandet ska ytterligare bidra till att ”sätta kommunen på kartan” och utveckla än mer Höga kusten som turistdestination. Malin utesluter inte heller att uppmärksamheten kan leda till ökad inflyttning till kommunen.


Det finns fler positiva röster. Bibliotekschefen Madeleine Wallenius hoppas på en stark stimulans för aktiviteter på biblioteket, och gärna också en kraftig ökning av boklånen.

Från författarhåll uttrycks stor glädje.

-          Äntligen! Det blir ett enormt lyft för oss när allas blickar riktas mot Kramfors. Det kommer med all säkerhet vitalisera det lokala litteraturlivet, och förhoppningsvis förstärka ytterligare kommunens stöd till oss författare, säger Pekka ”Hemingway” Päivärinta från Nordingrå.


Än så länge är det inte avgjort var tillkännagivandet ska äga rum. Ett förslag är Babelsberg, ett annat Konsthallen. Tingshuset i Nyland har också nämnts. Frågan ska avgöras slutgiltigt i mitten av maj då en delegation från Svenska Akademien kommer till Kramfors.

-          Alldeles oavsett var vi ska hålla till är det redan nu bestämt att vi ska ha med den berömda dörren från Börshuset, säger Per Palt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar