Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 14 september 2021

Historiska giganter möttes på Härnösands musikscen: "Den vackraste symfonin någonsin"



Efter att ha tjuvstartat höstsäsongen med en veckas operafestival i augusti, drog Härnösands Musiksällskap igång på riktigt med en konsert med Nordiska kammarorkestern som bjöd på Beethovens tredje symfoni. För kvällen leddes orkestern av den internationellt verksamme tyske dirigenten Kolja Blacher, som dessutom var violinsolist. Platsen var sällskapets nya hemmaplan på fjärde våningen i Sambiblioteket.

Konserten inleddes med en Fanfar för kammarorkester, specialskriven för Nordiska Kammarorkestern (NKO) av Andrea Tarrodi. Hon räknas som en av de stora tonsättarna i den yngre generationen, och är sedan 2019 NKO:s Composer-in-Residence.

Fanfarens oblyga pampighet knöt an på ett intrikat sätt till Beethovens symfoni.

Men först spelades Prokofjevs andra violinkonsert, det sista verk som han skrev för en uppdragsgivare i väst innan han något överraskande flyttade tillbaka till Sovjetryssland.

Prokofjev har själv beskrivit sin violinkonsert som ”hård som järn och stål”, och det är inte helt lätt att förstå vad han menade. Eller rättare sagt – det är helt obegripligt. Musiken är bedövande vacker, och böljar fram och tillbaka mellan dovt och mjukt, med en tydlig underton av vemod.

/../

Hela programmet finns på harnosandsmusiksallskap.se


Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar