Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 26 juni 2020

Här är entusiasterna som kämpar för att bevara Nordingråmålet: "Det roligaste vi har gjort"





”Han for pã Nasafjälle å kante vãfflern.”? Skojar bara. Men visst är det fascinerande med lokala dialekter. Projektgruppen för gammalt Nordingråmål har i tio år arbetat med att kartlägga och samla  lokalt material från Nordingrå på mål. Fem böcker har man hunnit med att publicera om skiftande ämnen.
Det började med en studiecirkel kring det kvarlämnade materialet efter Emil Nordenmark. Han hade rest runt i Nordingrå på 20-och 30-talen och samlat in berättelser från byborna.
- Allt var fonetiskt nedtecknat och det var en utmaning att göra om det till läsbar text, säger Berit Rantzow, medlem i projektgruppen och en de fyra som är kvar av de ursprungliga 20 i studiecirkel.
Dessutom gällde det att skapa en tydlig struktur i texten, stryka de många upprepningarna och ordna materialet ämnesvis.
Innan boken kunde bli verklighet återstod en liten detalj – finansiering. Man jagade sponsorer, bestämde publicering till lämplig tid före jul som att lokala företag kunde teckna förköp av boken som julklapp, och kronan på verket var medel som man fick från stödfonden med det storslagna och en aning punschdoftande namnet Kungliga Patriotiska Sällskapet.
”För i väla” kom ut 2010, den har hittills sålt i över 1000 exemplar, och en ny upplaga har tryckts.


Läs hela texten i Allehanda.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar