Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 18 januari 2017

Konstlotteri för en framtid på Kiörningsgården
Det anrika pensionatet Kiörningsgårdens förvandling till vitalt konstnärshus har tagit ett stort kliv framåt. Arbetet för att skapa en plats som erbjuder tid och rum för kulturarbetare kräver mycket – inte minst pengar. Ett rejält tillskott ordnades genom lördagens konstlotteri.

16 konstnärer har skänkt verk, 15 tavlor och en skulptur, till lotteriet. De flesta är från Nordingrå, många välkända från den årliga Konstrundan, utan två från Härnösand. Ett särskilt konstverk var en tavla av Thage Nordholm, donerad av hans änka Margareta, en fin erkänsla från hennes sida av Kiörningsgårdens kulturgärning.-          Det har varit kul att ringa konstnärer för att få loss konstverk till lotteriet, det är så många som tror stenhårt på den här idén, säger Matteus Westin från föreningen Kiörningsgårdens vänner, som äger det bolag som ska driva pensionatet.

Varje lott kostade tusen kronor, om man inte köpte flera för då rabatterades priset. Målet var att sälja för 50 000, och det uppnåddes med råge. 102 lotter såldes till ett sammanlagt värde av 62 500 kronor.

Knappt 50 personer köpte lotter, dessutom några lokala företag, och kommunens största politiska parti.

Evenemanget började med vernissage för de skänkta verken, sedan blev det fika, pysselhörna för barnen, husesyn och underhållning av Nordingråbon Andreas Franzén.

Förväntningarna var höga när det blev dags för utlottningen, oddsen var mycket goda, ungefär en på sex, och det blev många glada vinnare.Hela behållningen från lotteriet går till en grundplåt för nödvändiga reparationer och renoveringar. Närmast är det en pelletsbrännare som ska betalas.

Kulturens villkor är förvisso tämligen krassa ibland.

Renoveringen syftar inte till någon lyxstandard, den unika pensionatskänslan ska bevaras så långt som möjligt, och huset ska få lov att berätta sin egen historia.

I maj drar säsongen igång, och då hoppas man kunna fylla huset med fullt betalande turister, givetvis till rimliga priser.

Samtidigt ska Kiörningsgården utvecklas till ett konstnärshus som erbjuder arbetsro för olika kategorier av kulturskapare.

Birgit Dahlgren som har drivit pensionatet i drygt 40 år, och nu donerat sitt livsverk till konsten, kunde tyvärr inte vara med men hennes närvaro kändes inte desto mindre högst påtagligt under hela kvällen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar