Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 10 februari 2016

Medberoende drabbar många – en dans med djävulen



Sanna Lundell föreläste på tisdag kväll om medberoende inför en fullsatt salong på biografen Royal. Alla platser var upptagna, och folk satt på extrastolar och på golvet i gångarna. För Sanna Lundell var den publiktillströmningen ett bevis på hur stort problemet med medberonde är i vårt samhälle.

-          Det är en folksjukdom, säger Sanna.

Sanna Lundell är journalist, kolumnist och programledare, och hon blev mycket uppmärksammad för tv-serie ”Djävulsdansen”, som hon gjorde tillsammans med Ann Söderlund, och som sågs av över en miljon tittare.

Hon har egna erfarenheter av medberoende redan från tidig barndom – hennes far är den inte helt okände Ulf Lundell, men det finns också en beroendeproblematik på moderns sida, och Sanna har senare i livet levt tillsammans med en person med liknande problem.

Men det är först när hon började researchen inför tv-serien som hon insåg till fullo vad det egentligen handlar om. Beroende, oavsett om det är alkohol, droger eller något annat, är en sjukdom. Det är ingenting som man väljer, det är inte ett tecken på svag karaktär, inte heller klent förstånd. Det är en SJUKDOM.

Så länge man inte erkänner detta faktum tvingas man in i allt mer total anpassning till den beroende personen, och till förnekelse. Och det leder till ensamhet och utanförskap. Medberoende helt enkelt, vilket innebär att man lever nära en stark företeelse – som alkoholism eller drogmissbruk – utan att kunna bearbeta det.

Värst är det förstås för barnen, som har svårt att förstå, och riskerar också att utsättas för omgivningens moraliserande och fördömanden, i många fall mobbning.

-          Vem som helst kan bli medberoende, säger Sanna Lundell.

Medberoende kan leda till eget beroende, och till en lång rad olika sjukdomar, sömnsvårigheter, och ätstörningar.

Lösningen är egentligen mycket enkel. Det är att tala med andra i samma situation, att ta stöd hos människor med samma erfarenheter. Man är inte ensam, långt därifrån, en miljon människor är drabbade av beroende i Sverige.

Sanna hoppades också på massiv förändring av samhällsattityder när det gäller beroende. Det är som sagt viktigt att se det som en sjukdom, och därmed undvika stigmatiseringen och skuldbeläggandet av de sjuka och de medberoende.

-          Beroende måste också upphöra att vara en lågstatussjukdom, det är möjligt, precis som det har hänt med psykiska sjukdomar, säger Sanna Lundell.


Föredraget följdes av en engagerad frågestund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar