Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 1 februari 2016

Istulpanodling skapades på Backsjön



Det gäller att ta tillvara årstidens möjligheter. Farm Backsjön odlar tulpaner under sommarhalvåret, men vill också satsa på aktiviteter under vintern. Det blev en närliggande verksamhet – istulpaner skulpterade ur isblock.

-          Det finns så mycket roligt att göra här även på vintern, säger Carolina Visser, som tillsammans med sambon Hans Sjölund driver Farm Backsjön.

Under lördagen bjöds allmänheten, både professionella konstnärer och glada amatörer, att komma till Backsjön och skapa en tulpanodling i is.

Hans Sjölund har sågat upp de väldiga isblocken ur sjön. De väger runt 500 kilo, det största som man tillverkade en bardisk av, vägde nästan ett helt ton. Hans visar motorsågen med det extra långa svärdet på 20 tum. Det räckte ändå inte hela vägen, utan sista biten tvingades Hans att såga för hand.

Kerstin och Lars Kårén från Resele har aldrig ägnat sig åt konst förut, men tyckte att isskulptur verkade mycket roligt. Lars använde flitigt motorsågen, och snart hade han format en tjusig bukett på en konstnärligt skulpterad piedestal.

-          Man ser tydligt att det är Monsella-tulpaner, förklarar Carolina Visser med kännarmin.

Anne Dahlö och Lo Högberg från Näsåker har tidigare arbetat med skulptur i olika material, bland annat sten och lättbetong, men aldrig med is. De är inte lika förtjusta i motorsåg. De har med sig handsågar, stämjärn och barkspade, och föredrar att arbeta för hand. När jag frågar om det är någon särskild sorts tulpaner som hon tänker skulptera svarar Anne Dahlö:

-          Det vet jag inte ännu, formen gömmer sig fortfarande inne i isblocket.

Carolina Visser och Hans Sjölund hoppas att istulpanevenemanget ska bli årligen återkommande. Tanken är att det ska bli en permanent – åtminstone över vintern- isskulpturpark. Det finns en hel del idéer om att fylla parken med spännande innehåll och olika aktiviteter.

Hans nämner en spektakulär belysning av skulpturerna, Carolina tror på grillkvällar, och kanske också skridskoåkning.


-          Det är så vackert här, det gäller bara att tända ett ljus och ha kul, säger Carolina Visser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar