Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 28 december 2015

Livet går vidare



Generation 55+
Mats Berggren
Lindelöws

Åldern 55+ är att befinna sig mitt i livet. Ofta har man åtminstone en förälder i livet och barnen räknas fortfarande till den nya kategorin ”unga vuxna”. Man är i hyfsad fysisk form och fullt kapabel att döva dödsångesten med motion och kanske ett nytt förhållande.

För innerst inne vet man att mitten har passerats, nu är man på den övre halvan av livet, med mer bakom sig än framför sig, och behovet att sammanfatta, och helst lämna något spår efter sig, blir allt mer pockande. I alla fall för en författare.

Mats Berggren är 58 år gammal, med många böcker, framför allt barn- och ungdomsböcker, på sitt författarkonto. *Generation 55+* kallar han för en dokumentärroman där han blandar självbiografiska fakta med fiktiva personer och händelser. Det är rakt genom trovärdigt, inte minst tack vare författarens direkta tilltal med en vardaglig, resonerande stil, utan politiska eller moraliska pekpinnar, men också utan att han avstår från att ta ställning.

Det är författarens samtal med läsaren, som de vore de gamla vänner.

Samtalet rör sig kring 1900-talets samhällsutveckling. Mats Berggrens föräldrar kämpade sig upp ur fattigdom, han själv drabbades av klassresans prestationsångest och valde att arbeta inom industrin, välfärdssamhällets ekonomiska bas gör sådana val möjliga, samtidigt som det skapar en mental ambivalens för klassresenärerna. Och Berggrens dotter orkar knappt planera bortom nästa sms.

Den samhällsutveckling som Berggren skildrar är närmast cyklisk. Från föräldragenerationens kamp mot arbetslöshet, bostadsbrist och sociala och ekonomiska klyftor, över välfärdsbyggets fulla sysselsättning, miljonprogram och jämlikhetspolitik, tillbaka till vår tids arbetslöshet, osäkra anställningar, bostadsmarknadens hopplöshet och skenande ojämlikhet.

Var det bättre eller sämre förr? Det kanske var likadant, fast på ett annat sätt. Det är lätt att tycka så, men Berggren menar nog ändå att mycket har trots allt blivit bättre.


Poängen är att inte ta något för givet, varje generation måste kämpa för sin rätt. Kampen fortsätter och livet går vidare. Också efter 55.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar