Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 16 december 2015

En berättelse om övergrepp som berörde



Det var mer än fullsatt när Robert Andersson presenterade sin bok Jag ska döda er alla i konsthallen på Kramfors bibliotek. Robert kommer ursprungligen från Kramfors, och hans bok är en berättelse om utsatthet, våld och sexuella övergrepp, om hur hanhamnade i kriminalitet och missbruk, för att till slut hitta tillbaka till livet. Han är idag chef för ett behandlingshem utanför Norrköping.

Det var en berättelse som berörde. Robert Andersson växte upp i ett hem med alkohol- och drogmissbruk, det förekom ofta häftiga bråk mellan föräldrarna, och både Robert och flera av hans närmaste utsattes regelbundet för våld.

Han fann tillflykt hos sin stora förebild, sin farfar, men det var han som utsatte honom för sexuella övergrepp när pojken inte var mer än sju-åtta år gammal. Robert plågades av skuldkänslor, och den som han hade svårast att förlåta för farmor, även om han än idag är inte säker på om hon kände till övergreppen.

-          Jag tyckte det var viktigt att våga berätta om det här för att bryta tystnaden kring sexuella övergrepp mot barn, säger Robert Andersson.

Redan tidigt blev Robert bråkig och ägnade sig åt vandalism. 15 år gammal hamnade han i ett problemområde i Uppsala, där hans frånskilda mamma bodde, och här blev det raka vägen in i gängkriminalitet och missbruk. Robert levde ett destruktivt liv fram tills han var 28 är, då han fick komma på behandling på Korpberget.

-          Det var jobbigt att bryta mönster, samtidigt som det var smärtsamt att komma hem, säger Robert.

På samma sätt upplevde han att föredraget i Kramfors var mycket känslomässigt, trots att han är en van och professionell föreläsare. Det fanns ju släkt, vänner och bekanta i publiken.

Robert Andersson trodde att många kanske uppfattade bokens titel Jag ska döda er alla som tuff och hård.

-          Men det var de orden som ekade i mitt inre som barn, att ge igen med kraft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar