Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 1 december 2015

Dragspelsvirtuos tillbaka på mammas gata



Jörgen Sundeqvist är visserligen född i Nyköping, hans föräldrar råkade vara där på jobb, men det var en betydelselös parantes som var över redan efter två månader. Uppväxten var i Rossön, Jämtlands län, men landskapet är Ångermanland. Här fick han sitt första dragspel sju år gammal, och numera är han dragspelskung med hela världen som sitt arbetsfält. Men hemma det är Kramfors, och det är här han vill bo och leva.

I Jörgens familj spelade alla något instrument, hans barndom var fylld av musik. Inte minst viktiga för honom var morföräldrarna som båda spelade dragspel. Jörgens första dragspel fick han av sin mamma, hon var då elev på Hola folkhögskola och köpte instrumentet billigt av en klasskamrat. Han minns att det var av märket Hohner.

Familjen flyttade till Kramfors när Jörgen var åtta år gammal.

-          Här började det rulla på ordentligt, säger Jörgen Sundeqvist.

Kramfors var dragspelets Mekka, och här träffade han Stig Eriksson, legendaren Hans-Erik Nääs, som tog honom under sitt beskydds vingar, och Andrew Walter.

-          Det var som att träffa Gud, minns Jörgen.

Vid 16-årsåldern kom Jörgen till Framnäs musikskola utanför Piteå, och ett år senare drog han på egen hand till USA. Här sökte han sig till den mytomspunne dragspelaren Anthony Galla-Rini, och stannade med honom i San Diego i tre år. De hann med en sexmånadersturné genom Nordamerika och Europa. Då var Anthony närmare 80 år gammal.

-          Han älskade konjak och rödvin, och levde tills han blev 102 år gammal, skrattar Jörgen.

Av Galla-Rini lärde sig Jörgen Sundeqvist inte bara att spela dragspel och musik i allmänhet utan lika mycket komposition, musikteori, arrangemang och även att dirigera en smula.

-          Men framför allt öppnade han mina ögon och öron för klassisk musik, säger Jörgen.

Han lyssnar fortfarande mest på klassiskt, mycket opera, och är inte heller främmande för jazz – där är Lars Gullin kungen. Dessutom är Jörgen sedan sina år i det stora landet i väster också en fanatisk skivsamlare, och äger säkert över tusen skivor.

Idag är Jörgen en världsartist som uppträder både solo och med olika orkesterkombinationer på all världens scener. Hans absolut favoritplats är Prag, dit kommer han fyra gånger per år, han undervisar på konservatoriet och här har han många vänner.

En av dem är professor Eduard Douša som just nu håller på med ett variationsverk med en svensk folkvisa för dragspel och kyrkoorgel. Verket är än så länge hemligt och ska framföras av Jörgen och Håkan Dahlén.

Jörgen Sundeqvist har även många internationella juryuppdrag. Och sist men inte minst är han road av stämning och reperationer av dragspel.

Efter åtta år i Norge han Jörgen än en gång återvänt till Kramfors.

-          Jag är ingen storstadsmänniska. Jag är social och gillar att umgås otvunget med folk. Jag har dessutom blivit farfar, Jörgen räknar upp alla sina skäl för hemkomsten.

-          Och Ådalen har en sådan fantastisk dragspelhistoria, jag tror inte att alla förstår hur stort det har varit.

Givetvis hoppas han på en renässans för dragspelet. För honom är det ett optimalt instrument som är helt komplett, det är som en liten orkester eller som en bärbar orgel, som man kan ha med sig överallt. Det är också ett socialt instrument, som knyter ihop traditioner och olika slags folk.


-          Men det är viktigt att vi vågar modernisera dragspelsmusiken, också den gamla repertoaren, avslutar Jörgen Sundeqvist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar